FRISS

A fagyhalál ellen életbe lépett a vörös kód


Hétfő estétől a szociális intézményeknek kötelező a hajléktalanok befogadása a nagy hidegek miatt. Több fővárosi cég is figyel a bajba jutott emberekre, a budapesti ellátók kihasználtsága jelenleg 76 százalékos. December végéig az országban már többen fagytak meg, mint a korábbi év hasonló időszakában.

Hétfő estétől életbe lépett az úgynevezett vörös kód. A hideg időjárás miatt valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Ezt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be. Az intézkedés előreláthatólag szombat reggel nyolcig lesz érvényben.

BMSZKI
A BMSZKI lábadozója Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz tíz fok körüli hőmérsékletet jósolt, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Fülöp Attila szerint a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. Őket ezeken a számokon érheted el!

A Magyar Szociális Fórum legfrissebb információi szerint nő a fagyhalálban elhunytak száma Magyarországon.

Míg tavaly januárig mintegy százan fagytak meg, 2023. december végéig 121-en. Ez húsz százalékos növekedést jelent 2022. szeptember-december közti időszakához képest.

Bár szabad ég alatt is többen hunytak el, a fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen helyiségekben, illetve kórházba szállítás közben, vagy beszállítása után hal meg.

A Fővárosi Önkormányzat több cége, szervezete is segít a hajléktalanokon. A BKK diszpécserközpontjának jelzése nyomán rövid idő alatt segítenek a krízisbe került embereken. A BKK központjában 24 órában egy ember 60-70 járművet felügyel, ez összesen mintegy 1500-1600 buszt, trolit, villamost jelent. A BKK munkatársai állandó kapcsolatban állnak a sofőrökkel.

Korábban írtunk róla, hogy a diszpécserközpontban hatalmas monitorokon látják mindazt, ami Budapesten a Hungária körúton beljebb történik. Gyakori, hogy a buszon melegednek a hajléktalanok és leszállás után könnyen kihűlhetnek. Tavaly a BKK három egysége még februárban is folyamatosan járta a várost, hogy segítsen a bajba jutottakon, ahogy az éjszakai járműveken utazó biztonsági szolgálat embereinek is ez a feladata.

-
BKK diszpécserközpontja Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) átmeneti szállásain a hajléktalan emberek szociális, ápolási, gondozási segítséget kapnak. Sokaknak van állandó munkajövedelme, de ahhoz kevés a pénzük, hogy egy albérlet többhónapos kaucióját letegyék.

Az Előd és a Könyves Kálmán utcai éjszakai szállást, az úgynevezett fapadot, tavaly ottjártunkkor 160 fő vette igénybe, a nappali melegedőt 203-an látogatták, a Dózsa György úti női menedékhelyen pedig mintegy száz nő éjszakázott. A Menhely alapítvány a Könyves Kálmán utcai egységbe naponta 3-4 embert szállítottak be. De a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság emberei is folyamatosan járják a várost, az aluljárókat, és segítenek az utcán élőknek. 

FRISSÍTÉS

Az éjjeli menedékhelyek este hat és reggel nyolc óra között térítésmentesen adnak szállást a rászorulónak. A BMSZKI nőknek és férfiaknak külön-külön is működtet szállásokat, de egyes koedukált szállókon párok együttes fogadására is van lehetőség:

  • A Dózsa Éjjeli Menedékhelyen és a Váci Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőn csak nőket,
  • az Előd Éjjeli Menedékhelyre csak férfiakat,
  • a Kőbányai Éjjeli Menedékhelyre és a Könyves Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőre férfiakat vagy párokat,
  • míg az Aszódi Éjjeli Menedékhely és Nappali Melegedőbe egyaránt várnak nőket, férfiakat és párokat is.

Kiemelt kép: Jon Tyson/unsplash