FRISS

Hogyan lesz a karácsonyfából melegvíz vagy távfűtés?


Ha úgy érzed, eljött az idő: több mint 250 gyűjtőhelyre, vagy a kukák mellé viheted a karácsonyfádat. De előtte szedd le róla a szaloncukrokat, díszeket, a talpakat. Hogy mi lesz a fák sorsa? Elmeséljük.

Vízkereszt, vagyis január 6-a után kerül a fővárosi utcákra a mintegy 500-600 ezer karácsonyi ünnepekkor „kiszolgált” fenyőfa az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió tapasztalatai szerint. Az úgynevezett kihelyezési dömping általában egy-másfél hónapig tart.

Ha elérkezettnek látod az időt, több lehetőség közül is választhatsz: a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elviheted, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé, jól látható helyre teheted a kiszolgált karácsonyfádat – derül ki az FKF közleményéből. Ebben felhívják a figyelmet arra, hogy a fákat úgy tegyük ki, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Az FKF arra kér, hogy közterületeken ne dobd el a fát, mert ezzel mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyezteted. A tűlevelűekről a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat és elsősorban a talpakat távolítsátok el!

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkereszt után, naponta átlagosan 12 fenyőfa járat szállítja el a karácsonyfákat. A gyűjtőhelyek listáját itt találod!

-
Kép: Budapest Közművek

A fenyőfajáratokkal párhuzamosan a lakóingatlanoktól a jól ismert kommunális hulladékszállító gépek gyűjtik össze a kiszolgált örökzöldeket, szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagyméretű fák elszállításába.

A fenyőfajáratok a fákat a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják. Ott felaprítják őket, összekeverik a kommunális hulladékkal és úgynevezett termikus hasznosítás lesz a sorsuk, vagyis több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak majd környezetbarát távhőt és villamos energiát.

-
Kép: Budapesti Közművek

Egyébként Budapesten egész évben keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát, közel 400 ezer tonna kommunális hulladékot is ilyen módon hasznosítják a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. Ez a technológia jelentős földgáztüzelést vált ki.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 2022-ben 32 millió köbméter földgáz felhasználást takarított meg a budapesti távhő előállítása során, miközben környezetbarát villamos energiát is táplált az országos hálózatba.

A létesítményben termelt hőenergia mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában, az itt előállított villamos energia pedig mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.