FRISS

A Lánchíd is a Nobel-díjas magyarokat ünnepli


Fellobogózták a budapesti hidakat és nemzeti színekben pompázik a Lánchíd a Nobel-díjas magyarok tiszteletére. Karikó Katalin és Krausz Ferenc ma vette át az elismerést Stockholmban.

A magyar Nobel-díjasok tiszteletére fellobogózták a budapesti hidakat és egész este nemzeti színekben világították ki a Lánchidat. Karácsony Gergely főpolgármester ezt Facebook-posztjában jelentette be

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián. Az MTI tudósítása szerint a Nobel Alapítvány nevében Astrid Söderbergh Widding, a kuratórium elnöke köszöntötte a díjazottakat.

Az idei díjazottak nagyon egyedülállóak, hiszen megmutatták nekünk azt, hogy egyéni szinten és együtt is bennünk van az a lehetőség, hogy meg tudjuk változtatni a világot

- mondta a kuratóriumi elnök.

Krausz Ferenc fizikusnak két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.