FRISS

Hétfőn égősorral feldíszítve áll újra munkába a fogaskerekű


A múlt századi technológia évente két ránctalanító kúrát igényel, a konstrukció ráadásul elég zajos, de a fényfűzérrel pimpelt retrófíling megfizethetetlen, a menetrend pedig változik.

Idén áprilisban egy hosszabb pihenő után állt újra pályára a fogaskerekű, az elavult technológia azonban elavult marad, ezért október végén újra megálltak a fogaskerekek, állomásfelújítás zajlott. A BKK közleménye szerint a terveknek megfelelően haladtak a munkák, ugyanis az ígéretnek megfelelően

december 11-én, hétfőn már újra a teljes vonalon járnak a szerelvények, ráadásul a főváros ünnepi fényflottájának tagjaként a fogaskerekű nemcsak visszatér, de díszkivilágításba is öltözik.

A fényflotta többi tagja, a hat fényvillamos és a két fénybusz már december elseje óta rója a kilométereket.

A BKK közleménye külön kitér rá, hogy a múlt század technológiai színvonalán megépített és üzemeltett, de a budapestiek által kedvelt fogaskerekű vasút régóta műszaki és forgalmi kihívásokkal küzd, de rendszeres szervizeléssel biztosítják a biztonságos közlekedést addig, amíg a források nem állnak rendelkezésre a teljes körű felújításhoz.

Nem csak elavult, hangos is

A közlekedési társaság közölte azt is, hogy a több mint egy éve bevezetett Telefogas lehetőséget adott az utazási igények és a forgalom pontos felmérésére. A hajnali és a késő esti időszakokban a több mint 200 fő befogadására alkalmas nagy hegyi szerelvények jellemzően csak egy-két utas kedvéért közlekedtek, ami – még a felújítás ellenére is – jelentős zajjal járt éjszakánként. Ezért

december 11-től hajnalban és késő este a fogaskerekű helyett Telebusz-járat közlekedik.

Menetrend

A 60B Telebusz hosszabb útvonalon jár, mint a fogaskerekű, így kevesebb átszállással lehet eljutni vele a Széll Kálmán térig, valamint az onnan induló metróig és a nagykörúti villamosig. A Telefogashoz hasonló, ám annál is rugalmasabb, gazdaságosabb módon szervezhető, igénybejelentés alapján közlekedő autóbusz nem feltétlenül halad végig a teljes útvonalon. Ennek köszönhetően az üzemeltetése gazdaságosabb, ráadásul a zaj is csökken a térségben.

A járat kizárólag előzetes igénybejelentés esetén

 hétköznapokon hajnal 5 óra környékén, majd 22:00 és 23:30 között,

• hétvégén pedig hajnal 5 és 6 óra környékén, késő este pedig 22:00 és 23:30 között közlekedik.

A busz a Széll Kálmán tértől a fogaskerekű megállóinak környezetét érintve egészen Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig jár. A Széll Kálmán tér és a Temes utca közöti megállókat a Széchenyi-hegy felé csak felszállásra, a Széll Kálmán tér felé csak leszállásra lehet igénybe venni.

A Telefogas is megmarad, hétvégén kora reggel (kb. 6 és 8 óra között) továbbra is a megrendelés alapján közlekedő fogaskerekűvel lehet utazni. Ezt követően a fix menetrend szerint induló fogaskerekű közlekedik.  

(Kiemelt kép: YouTube)