FRISS

23 milliárd forintnyi kokaint foglalt le a rendőrség a csepeli Szabadkikötőben


A rendőrség tájékoztatása szerint ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy – életkortól függetlenül – minden második fővárosi lakosra jutna egy adag.

A BRFK sajtótájékoztatón számolt be róla, hogy november 11-én hajnalban bejelentés érkezett egy maszkos férfiről, aki a csepeli Szabadkikötőben ólálkodik. Az ismeretlen a rendőrök kiérkezéséig elmenekült, őt azóta sem találták meg, ugyanakkor megtalálták azt a hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni.

A hat méter magasan elhelyezett konténerben kialakított rejtekhelyről 155 darab, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő.

A helyszínen folytatott tesztek kokaint mutattak ki, összesen nettó 154,805 kilogramm mértékben, melynek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető. Ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag.

A kábítószer elrejtésére használt – egyébként banánszállító – konténert Ecuadorban adták fel, ahonnan a szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan vasúton jutott Magyarországra november 8-án.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, továbbá a BRFK felvette a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel.

(Kiemelt kép: Police.hu)