FRISS

Elindult Budapest ünnepi fényflottája


Egy év kényszerszünet után, a már jól megszokott Csillamosok mellett, két új fénybusszal tér vissza a BKV fényflottája. Az összesen kilenc feldíszített, kivilágított járművön normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

A kilenc feldíszített járműből álló ünnepi fényflotta – a Fogaskerekű kivételével – december 1-jén kora este egyszerre indult el a Hungária kocsiszínből és mint egy hónapon keresztül, január 7-ig közlekedik. A Fogaskerekű december 10-től csatlakozik a fényflottához.

Járatok és menetrend

A fényflotta szinte az egész várost behálózza, hozzájárulva a főváros ünnepi hangulatához:

  • az UV a 2, 19, 47, 49, 14, 69, 50, 42, 42-50, 14-41 vonalakon jár,
  • a Tátra villamos Budán és Pesten is feltűnik, az 1, 17, 41, 56, 61, 59, 14 vonalakon közlekedik,
  • a Combino a 4, 6 vonalon jár,
  • a KCSV-7 a 2, 23 vonalon,
  • a Ganz-csuklós a 47, 49 vonalon,
  • a Hannoveri pedig a 42, 50, 51A vonalon közlekedik,
  • a szóló Mercedes-Benz Conecto fénybuszra a 105 és a 91 vonalon lehet felszállni,
  • a csuklósra pedig a 7, 26 vonalon.

A fényjárműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

A részletes menetrend ide kattintva érhető el.

5 kilométernyi fényfüzér és 140 ezer LED 

A BKV közleményéből kiderül, hogy a járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban.

-
Kép: Szlazsánszky Filip/Énbudapestem

 

Az ünnepi dísz fő alkotóelemei a kültéri LED-szalagok, füzérek és hálók összesen több mint 5 kilométer hosszúak, és több mint 140 ezer LED világít bennük.

A KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is, valamint több jármű belső terébe is került díszítés. A hagyományos Fényvillamos mennyezetén a LED háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amelyeket a BKV egyik utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. Az idén először ünnepi fénybe öltözött két busz a matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

A hat fényvillamost és a két fénybuszt péntek délután Karácsony Gergely főpolgármester és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója indította útjára.

-
Kép: BKV/BKV

 

Nézd meg a videónkat! Ha nem töltődik be elsőre, frissítsd az oldalt:

@enbudapestem Egy év kényszerszünet után, a már jól megszokott Csillamosok mellett, két új fénybusszal tért vissza a BKV fényflottája. Menetrend és további részletek az ÉnBudapestemen! #bkv #fényflotta #csillamos #budapest #énbudapestem #fy #fyp #magyartiktok #tiktok #tiktokgood #musically #love #follow #followforfollowback #like #music #tiktokmemes #cute #likeforlikes Rockin' Around The Christmas Tree - Brenda Lee