FRISS

50 helyett 132-vel ment egy autós az Üllői úton


Közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak a XVIII. kerületben, ahol a legkirívóbb gyorshajtást produkáló autós 82 km/órával lépte túl a megengedett sebességet.

A police.hu tájékoztatása szerint november 23-án civil gépkocsikból ellenőrizték a közlekedés résztvevőit a rendőrség munkatársai, akik az akció során alkalmaztak mozgó sebességmérő kamerákat, illetve fix helyszínen is mértek. A rendőrök tizenöt embert állítottak elő, köztük nyolcat körözés, hármat ittas vezetés miatt.

Az Üllői úton 37 gyorshajtóról készült felvétel, míg a mozgó mérés során 22 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot.

Egyikük az 50 km/órás megengedett legnagyobb sebesség helyett 132-vel száguldott.

A jármű vezetőjével szemben 390 ezer forint közigazgatási bírságot és 8 büntetőpontot szabtak ki.

További öt közigazgatási bírságot szabtak ki tilos jelzésen áthaladás, biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyása miatt. A rendőrök kisebb szabálysértések, többek között világítás hiánya, valamint lejárt műszaki érvényesség miatt 13 esetben szankcionáltak helyszíni bírsággal, 6 esetben pedig szabálysértési feljelentéssel éltek.

Az intézkedések során 15 embert állítottak elő, köztük 8 körözöttet, akik közül egy embert közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt keresett a bíróság, 7 esetben pedig szabálysértési eljárás volt folyamatban. Egy-egy embert fogtak el hamis magánokirat felhasználása, kábítószer birtoklása, bódult vezetés, valamint járművezetés az eltiltás hatálya alatt gyanúja miatt.

Két ittas vezető részére közigazgatási bírságot szabtak ki, egy harmadik ellen azonban büntetőeljárás indult és kezdeményezték a vezetői engedélyének bevonását.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy többek között a III. kerületi önkormányzat hadat üzen az illegális gyorsulási versenyeknek. Az augusztus végi testületi ülésükön ugyanis megszavazták, hogy kilenc helyre összesen tíz sebességmérő boxot telepítenek, amik a Budapesti Rendőr-főkapitányság VÉDA rendszerhez tartozó, változtatható helyű közlekedési ellenőrzési pontokként fognak működni.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint szeretnék, ha szigorúbban büntetnék a gyorsulókat, ezért élve felterjesztési jogukkal, a Büntető Törvénykönyv módosítását javasolják az Országgyűlésnek. Eszerint fokozott büntetőjogi felelősség terhelné a közúti közlekedést kirívó módon, öncélúan veszélyeztetőket.

Az előterjesztésben azt írják, hogy akik az adott szakaszra megállapított legnagyobb sebességet annak másfélszeresével túllépik, legyenek a bűntett miatt öt éves szabadságvesztéssel büntethetőek. Ha a bűncselekmény halált okoz, tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is lehessen büntetni az elkövetőt.

Kiemelt kép: police.hu