FRISS

Hatalmas siker volt a születésnapi nagytakarítás hétvégén


Sikerrel zajlott a közös születésnapi nagytakarítás, mintegy hatvan tonna hulladékot gyűjtöttek össze vasárnap a Budapesti Közművek, más fővárosi közszolgáltató cégek munkatársai és az önkéntesek.

A főváros közelgő 150. születésnapja előtt a fővárosi önkormányzati cégek több mint 700 munkavállalója takarított november 12-én a 4-es 6-os villamos teljes vonalán, a Margitszigeten, a Gellérthegyen, a KÖKI-n és a Ferenciek terén is.

  • A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió mintegy 688 munkatárssal az érintett utak, aluljárók, terek és a kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők leürítését és a terület graffitimentesítését végezték kétszáz mosó- és locsoló géppel, önfelszedő seprőgépek és hulladékszállító járművekkel.
  • a Budapest Közút Zrt. húsz fővel a járdák, útpadkák gyommentesítésével, közúti jelzőtáblák takarításával, cseréjével, graffitimentesítésével foglalkozott,
    takarítás
    Kép: FKF
  • a BKV Zrt. 33 fő részvételével és nyolc jármű használatával a villamos-megállóhelyek utasforgalmi területeit, vágányzónáit, valamint a végállomások utasforgalmi területeit takarították.
  • A takarításban résztvevők összesen mintegy hatvan tonna hulladékot, kaszálékot, gyomot, földet és egyéb szennyeződést takarítottak el a Nagykörútról és a körúthoz kapcsolódó közterületekről – ez megfelel egy közepes lélekszámú budapesti kerület teljes lakossága által megtermelt egész napi hulladékmennyiségnek.
    Szemétszedés
    Kép: Berecz Valter/Képszerkesztőség

A szervező Budapesti Közművek célja a kezdeményezéssel, hogy a köztisztaság – a jogszabályokban is rögzített - közös felelősségére irányítsa a figyelmet. A szervezők, - a résztvevő önkéntesekkel együtt – azt a szemléletet szeretnék tovább erősíteni, hogy mindenki tehet azért, hogy a közterületek rendszeres takarítása ne legyen hiábavaló:

a házi kedvencünk után szedjük fel, amit hátra hagynak, a házunk előtti járdáról a lehulló lombokat ne a kommunális kukába, hanem lebomló, FKF-es műanyagzsákba gyűjtsük, a kisboltok, büfék üzemeltetői pedig kötelesek a náluk képződő szemét gyűjtéséről és elszállíttatásáról gondoskodni.

(Kiemelt kép: Dobak Judit Piroska/FKF)