KÖZÉLET

Kicserélték a Lánchídon megrongált lámpákat, holnap lesz a hídfesztivál


Ma délelőtt kicserélték a Lánchídon megrongált lámpákat, összesen egy darab lámpatest teljes optikája tűnt el, további három búra pedig sérült. Holnap már hiánytalan lámpatestekkel fogadja a Lánchíd a felújítását ünneplő fesztivál résztvevőit.

Ma kicserélték a megrongált lámpabúrákat és izzókat a Lánchídon. „A négy megrongált lámpatest újonnani bekerülési költsége bruttó 2,1 millió forint. Az anyagi károk mérséklése céljából a használható alkatrészeket felhasználva a jelenleg ismert kivitelezési költség 5-600 ezer forintra tehető.” – árulta el Nemesi Dávid, a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft üzemvezetője lapunknak.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Hozzátéve, hogy a legnagyobb nehézség a megrongálódott alkatrészek gyors pótlása volt, de ezeket sikerült időben beszerezni a híd új közvilágítási lámpatesteinek gyártójától, a Kandeláber Manufaktúra Kft-től. Összesen egy darab lámpatest teljes optikája tűnt el, további három búra pedig sérült.

A megrongált elemek pótlásával ismét teljes a híd világítása - díszvilágítási lámpatestekből 1464, közvilágítási lámpatestekből 184 darab található a hídon – így holnap zavartalanul megrendezésre kerül a Lánchíd Fesztivál - részletek itt

Mint ismert,

augusztus 4-én, pénteken adták át a felújított Lánchidat, amit akkor egy éjfélig tartó zenés-táncos piknikkel ünnepelt meg a város, a felhőtlen öröm azonban egy hónapig tartott. Pár héttel az átadó után, szeptember elején megrongálták a Lánchidat.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Van, ahol a műemléken található lámpabúrát törték be, máshol a fele, vagy éppen a teljes üveg hiányzik. Az I. kerületi Rendőrkapitányságnak küldött feljelentésből kiderül, hogy a híd déli gyalogos oldalán található négy lámpatestben okozott kár meghaladja a kétmillió forintot, (A feljelentés szerint a kár becsült összege: 2 millió 116 ezer 484 forint) valamint az anyagi káron felül a közvilágítás hiánya miatt fokozott balesetveszélyt is jelentenek a hiányzó lámpatestek.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője akkor az Énbudapestem kérdésére elárulta:

„Rongálás vétsége miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK a Lánchíd megrongált lámpáinak ügyében”.