KÖZÉLET

Elzárták a gázt Újbudán, mert félnek, hogy a domboldallal leszakad a vezeték is


A helyiek szerint a közeli építkezés vállalkozója katasztrófahelyzetet teremt. Hiába állíttatta le a munkát a kormányhivatal, az építkezés ugyanúgy folyik tovább, mert nem tudnak érvényt szerezni a határozatnak.

Elzárták a gázt a Barackmag utca környékén, miután 

a közmű szakemberei attól félnek, hogy az utcával együtt leszakad a vezeték is.

Mindez azt jelentheti, hogy nemcsak a Barackmag, hanem a Napóra és az Örkény utcákban is gáz nélkül maradnak a lakók.

Mint az Énbudapestem megírta, csúszik a domboldal az Újbudán található Barackmag utcában. A helyiek a közeli vállalkozót hibáztatják, ő viszont annak ellenére is folytatta az építkezést, hogy a kormányhivatal leállíttatta a munkát, és már a rendőrök is kivonultak, de sehogy nem tudnak érvényt szerezni a határozatnak.

Kétségbeesésükben azt találták ki a környék lakói, hogy a saját autóikkal torlaszolják el az építkezés bejáratát, és akkor talán elkerülhető a tragédia.

Újbuda polgármestere, dr. László Imre azt közölte, „az itt történtek jól példázzák, miért aggályos, hogy az önkormányzatokat megfosztották attól a joguktól, hogy az ehhez hasonló esetekben közbeavatkozhassanak”. Hozzátette: kijelenthető, hogy amennyiben a törvények lehetővé tették volna, már januárban, a problémák jelentkezésekor megtehették volna a szükséges lépéseket.

Mint a polgármester írta, érdemi intézkedést a szakszerűtlen építkezés miatt

a jogszabályok értelmében kizárólag az építésfelügyeleti hatóság tehet.

„A XI. kerületi polgármesteri hivatal jegyzője 2023 januárja óta 5 alkalommal jelezte a problémát a kormányhivatalnak, azonban előrelépés csak most, az út drasztikus megsüllyedése és a sajtóhírek nyomán történt” – tette hozzá dr. László Imre.

Az Énbudapestemnek nyilatkozó egyik helybéli azt mondta, hogy a politikusok szerinte nem a problémára fókuszálnak, hanem egymásra mutogatnak, és ahelyett, hogy megoldanák az ügyet, csak

további konfliktusokat generálnak.

Dr. László Imre mindenesetre megígérte, hogy a kialakult helyzet megnyugtató rendeződéséig folyamatosan nyomon követik a fejleményeket.

(Kiemelt kép: Aradi Péter/Énbudapestem)