STÍLUS

Vajon mit nyit a felújított Lánchíd hatalmas kulcsa?


Vajon mire jó az a hatalmas, furcsa kulcs, amit a felújított Lánchíd avatásán kapott Fazekas János hídmester Karácsony Gergely főpolgármestertől? Talán egy titkos kamrába vezető ajtót nyit? Megkérdeztük a hídmestertől. Videó!

– 2004 óta vagyok a Lánchíd hídmestere – meséli Fazekas János az Énbudapestem.hu-nak. Jövőre lesz húsz éve, hogy az összetett, igen bonyolult szerkezetet vigyázza. Már korábban is beszéltünk vele, elmesélte, hogy a nyolcvanas évek underground gitárosaként egy színpadon játszott a U2-val, zenélt a Moulin Rouge színpadán, animátorként dolgozott Dargay Attila, Rófusz Ferenc rajzfilmjein. 

Fazekas János figyeli a híd lejáróit, aluljáróit, hibát keres. Heti összefoglalót ír az üzemeltető, a Budapest Közút számára, megrepedt-e az útburkolat, megfestették-e a hidat, volt-e baleset, a lehorgonyzókamra szivattyúi leálltak-e, működik-e a szellőzés, a híd lejáróinak ajtói zárva vannak-e? Azt mondja, hogy

a híd minden része képes mozogni, a hőmérséklet változására tágulnak a láncai, de a rajta ámenő forgalomtól is kileng a szerkezet.

A lánckötegeket összefogó csavarokkal lehet beállítani, hogy mekkora legyen a híd mozgása. A csavarok meghúzására az 1945-ös felújítás után kézi kulcsokat gyártottak, ezekből a hetvenéves szerszámokból Fazekas János többet is őriz.

Lánchíd
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Azonban a hatlapfejű csavarokat meghúzó kulcsokat valójában soha nem használták, mert a láncok szabályozását egy komolyabb, pneumatikus szerkezettel végzik. A híd átadásakor Karácsony Gergely ezeknek a kulcsoknak a másolatát adta át jelképesen a hídmesternek.

Nézd meg a hídmesterrel készült videónkat: