FRISS

Búcsú: még vasárnap estig nyitva lesz a rakpart


Hétvégén búcsúzik az egyhónapos nyári rakpartnyitás: még vasárnap estig vehetik birtokukba a Pesti alsó rakpartot az Eötvös tér és az Irányi utca között a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők.

Vasárnap, vagyis augusztus 13-án estig lesz nyitva a Pesti alsó rakpart az Eötvös tér és az Irányi utca között, erre az útszakaszra a július 15 óta a gépjárművel közlekedők nem hajthatnak be. A Pesti alsó rakpartot legegyszerűbben a Hungária-körgyűrűn lehet elkerülni, a belvárosban autózóknak pedig a Kiskörút, illetve a budai alsó rakpart használatát javasolja a BKK.

Hogy mire jó a nyitott rakpart? Korábban megírtuk, hogy az idei volt a harmadik év, hogy a rakpartok valamelyikén (2021-ben a pesti oldalontavaly Budán) a nyári hónapokra kísérleti jellegű közparkká alakul a Duna melletti szakasz. Ezekkel az időszakos, és kis költségvetésű projektekkel a nagy beruházások indulása előtt meg lehet nézni, mire van igénye a városlakóknak, hogyan reagálnak egy-egy változásra, használják és szeretik-e az adott területet.

Rakpart
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A rakparton lehetett naplementét nézni, gyerekekkel homokozni, vagy sörözni, sütögetni a haverokkal. Korábban írtunk róla, hogy A FŐKERT és a Valyo ideiglenesen 100 darab, lazacszínű széket helyezett ki a RAKPARTra. Az akció nem csak a kényelmet szolgálta, hanem viselkedéstudományi kísérlet volt.  Erről itt olvashatsz bővebben: Hemzsegnek a lazacok a Duna partján

Duna
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

De telepítettek oda páralagutat is, növényeket, hűsítő oázissá változott a rakpart. Ott tartották a Fekete Zaj fesztivál bemelegítő pop up napját dark koncertekkel, kiállítással, jótékonysági turkálóval.

A rakparton, a villamospálya alatt húzódó, megnyitott Viaduktban kiállítása nyílt Tripsánszki Dávidnak. Tripsánszki dolgozott a fél magyar popzenei szcénával, festett gördeszkát, bulisorozatok dekorációin dolgozott, Budapest tucatnyi éttermének és szórakozóhelyének a grafikáiért felel, ház- és tűzfalakat díszített fel. Kiállításáról szóló cikkünket itt érheted el: „Ezek segítettek kibújni ebből a függőségi parából” – Tripsánszki Dávid kiállítása a rakparton

-
Kép: Énbudapestem/Énbudapestem

Már csak pár nap, még lehet vakációzni a Pesti rakparton!

Kiemelt kép: Nyirő Simon/BKK