KULTÚRA

Szolid nonkonformizmus és jótékonykodás a pesti rakparton


A Fekete Zaj fesztivál augusztus 5-én bemelegítő pop up napot tart a Duna-parton – dark koncertek és kiállítás, zenekaros pólók és jótékonysági turkáló.

A Fekete Zaj 2009 óta meghatározó szereplő a hazai fesztiváltérképen – nem csak fesztiválként. A Zaj ugyanis, azon túl, hogy idén augusztusban is elköltözik egy kicsit a Mátrába, az év többi részében főleg Budapest kultúrtereiben szerveződik a kultúra experimentálisabb, nonkonformistább, darkosabb szegleteiből válogatva.

Idén nyáron is rengeteg esemény kap helyet a pesti alsó rakparton, ami most egy hónapon át csak a gyalogosoké és a bicikliseké. Ennek szellemében a fesztivál szervezői még a mátrai főesemény előtt több bemelegítő pop up napot is tartanak, a következő pop up nap a VALYO-n lesz augusztus 5-én a Budapest 150 programsorozat részeként. 

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója úgy fogalmazott lapunknak, hogy szeretnék elhozni a fesztivál egy szeletét, és azon keresztül megmutatni a rendezvény sokszínűségét azoknak, akik épp a rakparton járnak, de nagyon várják azokat is, akik az augusztusi fesztivál előtt egy kicsit már most belemerülnének a zajba.

-
Kép: Valyo, Fekete Zaj/Facebook

 

Hogy ez a belemerülés pontosan mit jelent, azt természetesen a programok szemléltetik a legjobban, hiszen korántsem egy mezei zenés buliról van szó, bár kétségtelenül a koncertek jelentik majd a rendezvény csúcspontjátStone Sober, Sallai Laci akusztik, Amber Smith, Hundred Sins. Ehhez a rakparton állítják fel a fesztivál egyik emblematikus színpadát, a Deltát, de a zenei programok mellett lesznek más happeningek is.

Az egyik ilyen lesz Borbás Róbert kiállítása, aki hazánk nemzetközi szinten is magasan jegyzett tetoválóművésze (nemrég pedig az Énbudapestemnek adott sajátos körülmények között interjút). Borbás a tavalyi Fekete Zaj fesztiválon bemutatott LÏDÉRC című galériáját fogja kiállítani a helyszínen, és lapunknak elárulta, hogy ezt követően jó ideig nem lesz kiállítása.

Borbás
Borbás Róbert lidércei még a Mátrában / Kép: Grindesign/Facebook

 

De a Zaj szellemiségének jegyében szerveződik a ChariTixa nevű zenekari pólóbörze is a helyszínre, ahol

mindenki leadhatja megunt zenekaros pólóit a jótékonysági turkáló számára, amelynek teljes bevételt jótékonysági célra fordítják a szervezők – idén a Budapest Bike Maffia számára ajánlják fel a pénzt.

Az augusztusi fesztivál legnagyobb dobása egyértelműen a Laibach, de ott lesz a Thy Catafalque, a Sylvaine, a The Ocean, a VHK és a The Devil's Trade.

(Kiemelt képünk forrása: Fekete Zaj Fesztivál/Facebook)