STÍLUS

Hűsítő oázis a rakparton – növényekkel beültetett, hatalmas párakapu vár a Duna-parton


Jönnek az első harminc fok feletti napok, és a főváros – karöltve a FŐKERT-tel – az aszfalttalanítás, az autóforgalom csökkentése és zöldítés-fásítás mellett más, átmeneti megoldásokkal is kicsit elviselhetőbbé igyekszik tenni ezeket a hőhullámokat. Például párakapukkal.

Lassan egy évtizede egészen hasonló helyzetben voltam, csak éppen Párizsban – történetesen a Szajna parti plázson ücsörögtem egy nyugágyban a nyár közepén, és néha átsétáltam a szomszédos párakapun, hogy a vízpermet kellemesen lehűtsön. Akkor mindez elérhetetlen, nyugati álomnak tűnt – hiába szebb a budapesti panoráma, a mi forgalmas, poros, parkolókkal telezsúfolt rakpartunkon soha nem fogok tudni így lazulni egy pohár fröccsel, át-átszaladva a párafelhőn. Aztán eltelt egy évtized, és lássanak csodát...

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A hétvégén megnyitott RAKPART_2023 számos újdonsággal készült a szezonra, ezek közül az egyik a párakapu ide költöztetése volt (tavaly a Városháza parkban állt). Valójában a FŐKERT gondozásában elkészült párakaput ildomosabb már inkább páraalagútnak hívni,  ugyanis hat „árkád” alatt sétálhatunk végig, amikből oldalt és felül is apró fúvókákon jön a hűsítő permet, a kapukat pedig növényekkel teleültetett virágládák rögzítik.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az alagút nem folyamatosan működik, hanem nagyjából egy-kétperces időközönként indul el, az elején olyan erővel, hogy a párában az előttünk haladó körvonalai is sejtelmesen belevesznek a ködbe.