KÖZÉLET

Megérkezett Ferenc pápa Budapestre


Háromnapos látogatásra Budapestre érkezett Ferenc pápa. Ma Novák Katalin államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. A katolikus egyházfő vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét.

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

Az  MTI jelentése szerint az egyházfőt állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

width=1863
Kép: Vatican News/Vatican News, Facebook

 

A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője. A katolikus egyházfő a megérkezése után négyszemközti találkozón vesz részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Pápa,
Kép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a Sándor-palota előtti téren. Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő udvariassági látogatást tesz a Sándor-palotában az államfőnél, majd találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A pápa délután a budapesti Szent István-bazilikában találkozik a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. Az eseményen Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönti a katolikus egyházfőt, majd tanúságtételek hangzanak el. Ferenc pápa beszéde után közös imával és a Szentatya áldásával ér majd véget a várhatóan egyórás találkozó.

Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét.

A Vatican News arra emlékeztet, hogy 2021. szeptember 12-i szentmise után, amikor lezárta a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a pápa megígérte, hogy „apostoli látogatás formájában visszatér az országba”.

A vasárnapi Regina Coeli imádság során Ferenc pápa így értelmezte a küszöbönálló magyarországi útját:

„Most azonban szeretettel fordulok hozzátok, magyar fivéreim és nővéreim, várva, hogy zarándokként, barátként és mindenki testvéreként meglátogassalak benneteket, és találkozzam többek között hatóságaitokkal, a püspökökkel, a papokkal, az Istennek szentelt személyekkel, a fiatalokkal, az egyetemi hallgatókkal és a szegényekkel. Tudom, hogy nagy elkötelezettséggel készültök fogadásomra: szívből mondok ezért köszönetet. És mindenkit kérek, hogy imádsággal kísérjen el engem ezen az utazáson”.