FRISS

Tíz méter magasan égették a földgázt Budatéténynél


Fáklyázással járó karbantartási munkát végzett az FGSZ Földgázszállító Zrt. a Tétényi-fennsíkon. Vajon hogyan kell elképzelni az égetéssel járó úgynevezett lefújást?

Az FGSZ Nyugat-magyarországi Földgázszállító Régiójának tájékoztatása szerint a március 27-ei héten elvégzett munkákra a rendszer karbantartása és a lakosság folyamatos gázellátásának biztosítása miatt van szükség.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a munkálatok nem veszélyesek, de a nyugalmat zavarhatják, ugyanis

erős fény- és hanghatással járnak.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerint az érintett önkormányzati ingatlanon a Budatétény 1-2. gázátadó állomás fáklyája található.

A művelet célja a nagynyomású földgázvezeték belső tisztítása az esetleges szennyeződések felhalmozódásától, ugyanis ez problémát okozhat a gázátadó állomás működésében, ami pedig hatással lehet a fogyasztók folyamatos gázellátására.

A földgáz, mint lapunknak elmondták,

a megközelítőleg 10 méter magas fáklya tetején ég el.

A művelet során a társaság a földgázt szabályozottan, biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve elégeti.

Ahhoz, hogy mindez veszélytelen lehessen, még a művelet megkezdése előtt meghatározzák, mekkora lesz az az övezet, amit a fáklyázás során keletkezett hőhatás várhatóan érinteni fog.

„Ezt a területet az eljárás előtt

alaposan megtisztítjuk az éghető anyagoktól,

illetve mezőgazdasági növényektől. Emellett önkéntes vagy hivatásos tűzoltó szakfelügyeletet igényeltünk” – magyarázták lapunknak.

A művelet - nem győzik hangsúlyozni - hosszú ideje bevett eljárás, teljesen biztonságos folyamat.

A cégnek jogszabályi kötelezettsége, hogy a fáklyázás előtt időben értesítse a tűzoltókon kívül a többi szükséges hatóságot, például a Katasztrófavédelmet, az illetékes önkormányzatot, Környezetvédelmet, a rendőrséget, és a helyi médiában is közzéteszik a vonatkozó információkat.

Annak ellenére, hogy a műveletek erős fény- és hanghatással járnak, a környező települések lakóitól eddig mégsem érkezett panaszt.