FRISS

Már csak május végére tudnak időpontot adni a főváros egyes szakrendelőiben


Miután a finanszírozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket, akiknél megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók az utóbbi hetekben. Mindezt pedig az tetézi, hogy közben a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

A Népszava beszámolója példaként említi, hogy a főváros egyes szakrendelőiben már csak május 25-ére tudtak időpontot adni, ám ennél gyorsabban lehet szüksége a vizsgálatra például a daganatos betegeknek.

A Népszava cikke szerint több kerületi önkormányzat is besegít a finanszírozásba, aminek keretében megduplázzák, sőt, triplázzák a szakrendelők tb-laborfinanszírozását annak érdekében, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, illetve a sorok hosszát.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a Népszavának azt írták: „A NEAK jelenleg az egészségügyi szolgáltatók 2023. februári teljesítményadatait látja, de ezek nem támasztják alá (…), hogy megnövekedett volna a betegforgalom a járóbeteg szakellátásban, illetve a laboratóriumi ellátásban.”