FRISS

Nem támogatja Budapest a szakrendelők államosítását


Várhatóan Budapest nem adja át az államnak a szakrendelőit, a Biodóm befejezésére nincs pénze a fővárosnak, a Lánchíd felújítására pedig továbbra is várják a kormány által megígért hatmilliárdot. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt újságíróknak.

Többek között a BKK-BKV üzleti tervét fogják elfogadni a jövő szerdai közgyűlésen. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen elmondta, ugyan több mint 34 milliárdos veszteséggel számolnak, azt remélik, a valóságban nem lesz ekkora a hiány.

Szakrendelők

Kiss Ambrus beszámolt arról is, hogy a Országos Kórházi Főigazgatóságtól a főváros is megkapta azt a levelet, melyben felmérik, van-e olyan önkormányzat, amelyik hajlandó lenne átadni járóbeteg-szakellátását a kormánynak. Kiss elárulta, hogy

nem támogatják az átadást és az erről szóló határozatot a közgyűlés elé terjesztik.

Ukrajnai menekültek

A Fővárosi Önkormányzat civilszervezetekkel közösen az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatosan segíti a Magyarországra menekülőket szállással, étkezéssel és logisztikai szervezéssel. Kiss Ambrus ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy 2024-ig meghosszabbították az erről szóló szerződést. Elmondta:

 a tőlük segítséget kérők átlagéletkora 23 év, és fele-fele arányban érkeznek gyerekek és felnőttek. A főváros szálláshelyein 108 ezer vendégéjszakát töltöttek és mintegy 320 ezer adag ételt osztottak ki eddig, információs pultjaikat pedig több, mint 1200 esetben keresték fel.

Lánchíd

Kérdésre válaszolva Kiss elárulta, a Lánchíd felújítására továbbra sem fizette ki a beígért 6 milliárd forint támogatást a kormány. Azóta ebből 3 milliárd forintot - tavaly ősszel - a főváros meghitelezett a kormánynak, így jelenleg 3 milliárd forint vár kifizetésre. Kiss elmondta, az erről szóló támogatási szerződést már elküldték a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak, ám azt a miniszter egyelőre nem írta alá.

Biodóm

A politikust arról is kérdezték, mit szól Lázár János azon kijelentéséhez, miszerint „szégyen, hogy nincs befejezve a Biodóm, ami a főváros sara”. Kiss úgy reagált, a fővárosnak jelenleg nincs erre pénze, de nem is ők szerették volna a Biodóm megépítését. Hozzátette: amíg 34 milliárd lehet a BKV adóssága, nem a Biodóm befejezése lesz az elsődleges.

Kilakoltatási moratórium

A főpolgármester-helyettes elárulta, ugyan nincs napirenden az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium, mégis arra törekednek, hogy minél kevesebb kilakoltatás történjen, azokban az esetekben, ahol ez nem elkerülhető ott az alternatív segítségnyújtási lehetőségeken dolgoznak.

 

Fotó: Dimény András / Képszerkesztőség