STÍLUS

Hol ússzunk télen? 7+1 budapesti medence sportoláshoz


Az egyik legszuperebb sport az úszás, és igen, télen is. Budapesten válogathatunk a 25, 30, 40 és 50 méteres medencék között, sőt olyan helyek is vannak, ahol télen szabadtéren tempózhatunk.

Toplistánkban összeszedtük a hideg évszakban is nyitva lévő helyeket, mert a rezsiárak emelkedése bizony az uszodákat is elérte, és nem egy helyen ideiglenes zárva tartással vagy csökkentett nyitva tartással reagáltak a helyzetre.

MOM Sport

Ha csak sportolni szeretnénk, akkor tökéletes választás a hegyvidéki MOM Sport. A sportkomplexumnak egyik nagy előnye, hogy még most is hétköznap este 10-ig nyitva vannak. A benti 25 méteres medence zavartalanul üzemel, míg a kinti, 33 méteres, sátorral fedettet pedig február 1-jével állítják újra üzembe. Az úszójegyet 3 órára válthatjuk, de indulás előtt ellenőrizzük a sávfoglaltságot és a nyitva tartást is (jelenleg vasárnap zárva az uszoda, és december óta ideiglenesen a wellness rész sem üzemel).

Fotó: Bartha Dorka (Pár éve télen készült a kép, akkor fedetlen volt a kinti medence)

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő

A régi Csillaghegyi strand területén 2018-ra épült fel a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő hét szintes komplexuma, a saját medencéivel és szaunavilágával, ám a régi, 1919-ben nyitott strandfürdő is megmaradt a parkkal. Úszni a lenti sport zónában lehet (ahová 2 órás úszójegy váltható), itt egy 12 sávos, 25 méteres medence vár mindenkit.

Fotó: BGYH

Palatinus fürdő

Télen strandra? Igen, a margitszigeti Pala télen is nyitva tart, és nem csak a forró gyógyvizes medencékért érdemes felkeresni, mert itt is találunk egy tekintélyes, 40 méteres, fedetlen és kültéri úszómedencét, aminek a hőmérséklete télen-nyáron 26 °C-os. Úsztunk itt már szállingózó hóesésben is, és cseppet sem fáztunk. Egyedül arra a pár méterre kell felkészülni lelkileg, amíg a sátorfolyosón eljutunk a vízig. 2 órás belépő itt is váltható, illetve 14 óra után is olcsóbb a jegy. 

Fotó: BGYH

Paskál

A város legifjabb fürdője: 1989-ben nyitották meg. Azóta fokozatosan bővült és szépült, és külön öröm, hogy úszni itt is lehet, egy 33 méteres úszómedencében összesen 8 sáv található, amelyekből egyidejűleg maximum 4 sáv van bérbe adva. A sávfoglaltságot itt is érdemes indulás előtt gyorsan ellenőrizni az alábbi linken. Két órás felnőtt úszójegyet itt is árulnak, de a letéti díjra és az idősávra figyeljünk, illetve a panoráma szauna és a relax medence pillanatnyilag itt sem üzemel.

Hajós Alfréd uszoda

A margitszigeti klasszis sportuszoda, ha éppen vannak szabad sávok, akkor az igazán elhivatottak kedvenc helye. Itt fokozottan igaz, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjunk, hogy az edzések miatt éppen milyen a sávfoglaltság. Itt egy fedett 33 méteres medence vár minket, illetve a Széchy 50m-es üzemel, a nyitott 33-as és Hajós 50-es zárva.

Dagály 

Még mindig nem értünk a listánk végére, a Dagálynak is működik úszómedencéje télen, a kisebb 25 méteres zavartalanul üzemel, míg a tájékoztatásuk szerint november 14-től az 50 méteres medence csökkentett felülettel működik. A 15:00-19:00 óra közötti idősávban a közönség részére fenntartott rész 50 helyett csak 25 méteres. Valamint jelenleg a finn szauna és termál medencék nem működnek itt sem. 

V.30 Sportközpont

A belvárosi, Vadász utcai új sportkomplexum legalsó, -2. szintjén találjuk a 25 méteres úszómedencét, ami összesen 4 sávos. Az itteni úszójegy a kerületi lakosoknak éri meg igazán, ők majdnem 1000 forinttal olcsóbban edzhetnek, amennyiben van lakcímkártyájuk. Saját tapasztalat szerint a víz hőfoka itt volt az egész városban a legmagasabb, ami igazán kellemes azoknak is, akik nem versenytempót diktálnak.

+1 Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda 

Végül, de nem utolsó sorban nem maradhat ki a legendás Szecska sem, ahol szintén találunk príma úszómedencét is, ahol éberen őrködnek az úszómesterek, hogy ne legyen pancsolós-ugrálós medence az 50 méteres sávok helyén. A belépő ide annak éri meg, aki rendelkezik a Zsigmondy-kártyával, de sokan, akik beutalóval érkeznek a gyógyvízbe, szívesen járnak úszni a medencébe is. 

Fotó: Bartha Dorka

Ezeket az uszodákat is érdemes még megnézni:

Jó lehet a Tüskecsarnok is sokaknak, de itt sokszor nagyon figyelni kell a sávfoglaltságok változására, vagy a Nyéki Imre és BVSC uszodája is remek sportolási lehetőségeket nyújt, ha találunk szabad sávokat. És ne feledkezzünk el a különböző kerületi uszodákról sem, mint a IV. kerületi Halassy Olivér uszoda, a XVI. kerületi Szentmihályi, Erzsébetligeti Rátonyi Gábor uszoda, a XIX. Kispesti uszoda, viszont a X. kerületi Újhegyi Uszoda és Strandfürdő átmenetileg zárva van.