STÍLUS

3 sport, amiről nem is gondolnád, hogy télen is űzhető a szabadban


Futás, bringázás, túrázás, street workout, görkorizás – ezekről nagyobb fantázia nélkül is el tudjuk képzelni, hogy némi felkészültséggel télen is űzhető sportok. De milyen más lehetőségek vannak még Budapesten, amire elsőre nem is gondolnánk?

Úszás

Télen? Fedetlen medencében? Bizony, ritka csodás érzés, amikor kint minden deres, vagy épp hull a hó, mi pedig nyugodtan tempózunk a gőzölgő langyos vízben a Palatinus fedetlen 40 méteres medencéjében, vagy a Pesterzsébeti gyógyfürdő 25-ös strandmedencéjében, vagy épp a Széchenyi úszómedencéjében. Bár ilyen típusú medencéből nincs túl sok Budapesten, mert a legtöbb kültérit a zord idő érkeztével lefedik sátorral, a fenti három strandon elég meleg a termálvíz ahhoz, hogy télen se kelljen sátrat emelni fölé. 

Fotó: Bartha Dorka

Nagy előny, hogy ezekben a kinit medencékben hatalmas tömeg sem szokott lenni (vagy csak nekünk volt szerencsénk minden itt jártunkkor), viszont arra készüljünk fel, hogy az öltöző és a medence közötti szakaszon vagy futunk, vagy cidrizünk kicsit, amíg bele nem ereszkedünk a vízbe. 

Boxolás

Fotó: Bartha Dorka

Ez kicsit extrémebb válfaja a sportnak, de ha valakinek minimális gyakorlata és felszerelése van, nem muszáj edzőteremben gyakorolnia. Több street workout parkban is szereltek fel boxzsákokat, például a 11. kerületben, a Bocskai út, a Karolina út és a Nagyszőlős utcák által határolta Függetlenségi parkban, vagy a Mechwart liget street workout pályáján. 

Mászás

Aki a boulderezést szeretné picit gyakorolni, annak sem muszáj a város (amúgy szuper) betéri termeit felkeresni, hiszen a Petőfi híd lábánál, a budapesti Goldmann György téren található a Zigzag. 

Fotó: Bartha Dorka

Ez a HardBodyHang csapata tervezett, tetra- és oktaéder elemekből álló eszköz, bár elsőre kicsinek tűnik, de ötletes kialakítása miatt minden irányból más-más utakat kínál, gyerekbarát verziótól a profibbaknak is kihívást jelentő útvonalakig.