STÍLUS

Tökéletes téli minikirándulás – a Kis-Sváb-hegy rejtőzködő természetvédelmi területe


Évek óta nézegettük a Google térképet a Kis-Sváb-hegyi villák gyűrűje fölött, a hegy csúcsán zöldellő kis foltot. Vajon mi van ott pontosan, milyen a kilátás fentről? Most végre felkerekedtünk, és a híres, Bírák és Ügyészek Lakótelepét magunk mögött hagyva beléptünk a természetvédelmi oltalom alatt álló területre.

Oly közel és mégis oly távol – ha valaki nem a közelben lakik, nem gyakran fordul meg itt, pedig alig egy kilométerre található a forgalmas Déli pályaudvartól (légvonalban), mondja egy helyi kutyasétáltató. 

A közeli nagytestvér Svábhegy népszerűsége homályosítja-e el, vagy vagy csak senki nem gondolná, hogy itt is egy ekkora zöldterületet talál tanösvénnyel, kilátással, sziklamászó útvonallal, nem tudni. 

Kis-Sváb-hegyi kirándulás

A 258 méteres budai domb fontos hadászati pont volt a főváros ostromai során, Buda  1686-os visszavívásakor a sváb tüzérség támogatta innen a rohamokat, de a II. világháború előtt is légvédelmi állásokat telepítettek az oldalába, az egyik lőállás a mai napig elég épen áll. Igaz, ma már a télen is sűrű bozótosban áll a betontömb, de az útról szemlélve is hátborzongató látvány a szinte sértetlen betonkúp. Főleg, ha belegondolunk, hogy ez a környék a 40-es években már elég sűrűn lakott volt, szemben a korábbi évszázadokkal.

A mai, békésebb története a helynek az 1970-es években kezdődött, amikor Kalmár László kezdeményezésére természetvédelmi közparkot alakítottak ki 1976-ra. Ekkor erősítették meg és tették biztonságossá a néhol szakadékszerűen meredek hegyoldalakat, lépcsőket és támfalakat építettek. 

Kis-Sváb-hegy kirándulás rét

A hegycsúcs körül egy tanösvény is fut körbe, a fákon kedves madárszobrok szemléltetik a környék tollas lakóit, kisebb gyerekekkel ideális kirándulási célpont lehet. Közel van tömegközlekedéssel is, és elkerülve az egykori kőfejtő felőli oldalát a széles lankás utakkal biztonságos is. A platón található nagy réten pár pazar kilátással szolgáló pad is van, de a különösen meleg idő miatt piknikpokrócok is előkerültek. 

A helyszín igazi különlegessége a északi oldalán levő egykori kőfejtő a 15 méter magas sziklafalával. Itt engedélyezett a sziklamászás is a megfelelő képzettséggel rendelkező számára. A természetvédelmi területekre vonatkozó szabályok betartása mellett a használata ingyenes, és több, különböző nehézségű mászóutat is találunk, amelyek közül nem egy Erőss Zsoltnak és Kiss Péter hegymászóknak állít emléket.  

(Fotók: Bartha Dorka)