STÍLUS

10 sport, amit vadidegenekkel is űzhetsz


A játék kedvéért abból az alapszituációból indulunk ki, hogy vagy te valahol a városban, éppen sportolni készülsz és leszólít egy turista, hogy beszállhat-e. Mert játszani akar, mert unatkozik, mert pont van egy kis ideje, mert tetszel neki. Mindegy. A lényeg, hogy olyan sportokról lesz szó, amit bárkivel lehet űzni, különösebb rákészülés nélkül, városi környezetben, lehetőleg nem egyedül. Szabadtéri (csapat)játékok kicsi történelemmel.

Frizbi

Nem összekeverendő a bumeránggal, ami magányos sport. Ezzel ellentétben a frizbi több embernek kínál szórakoztató dobálási lehetőséget. 1937-ben kezdte el egy fiatal pár hajigálni a pattogatott kukoricás doboz tetejét, szépen szállt és ők azonnal meglátták benne az üzleti lehetőséget. Esélyes, hogy aki frizbit lát a kezünkben és játszani akar, az tudja majd, hogy mire való. Engedjük játszani!

Foci

Fotó: Soós Bertalan

A focizás magányos része a dekázás, ha valaki ebbe akar beszállni, akkor valószínűleg jobb nálad, úgyhogy bele se kezdjetek. A sima passzolgatásból viszont nagy baj nem lehet, annál is inkább, mert úgy néz ki, hogy ez genetikailag belénk van kódolva. A labdaszerű tárgyak lábbal illetését a közhiedelemmel ellentétben nem az angolok találták fel, hanem nyilván az i.e. 3. századi kínaiak illetve az ókori görögök is rugdostak golyó alakú játékokat pont ezidőtájt.

Tollaslabda

Ugyan a tollaslabdának is Ázsiai gyökerei vannak, de a ma ismert változatot az Indiát meghódító britek kezdték terjeszteni a 19. században. Lehet hálóval is játszani, ha mindenáron pontokra akarunk játszani, de háló nélkül is működik a dolog, két ütővel és egy labdával. Ráadásul nem is túl fárasztó.

Kosárlabda

A kosárlabdázáshoz jó esetben találunk egy üres kosárlabda pályát, két palánkkal, labdát pedig hoztunk mi. Kicsit gyengébb esetben csak egy palánkunk van és egy labdánk, de a játék így is játszható. Gondolkodhatunk meccsekben is, de ha csak hárompontosokat dobálgatunk, az is vicces tud lenni. Érdekesség, hogy a sportot egy kanadai tesitanár találta fel, mert valami nyugodt játékot szeretett volna tanítani a diákjainak, kevés test-test elleni küzdelemmel. Sikerült neki?

Sakk

Ha valakit nem te invitálsz, hanem magától jelentkezik, hogy játszani szeretni veled, nagy eséllyel nem csak a szabályokat ismeri, hanem jobban is játszik, mint te. Volt ideje megtanulni, hiszen a Perzsiában megálmodott sakkról az első írásos emlékek a 7. századra datálhatók..

Futás

Fotó: Bódis Krisztián

A futás lehet magányos sport, futhatsz párban vagy falkában is. Ha egy külföldi csatlakozik hozzád, akkor mutathatsz neki új futóutakat vagy tarthatsz neki városnézést is. A futás történeti hátterétől most tekintsünk el: nyilván az az egyetlen kérdés, hogy az ősember valami után vagy valami elől futott-e előbb

Csocsó

A legnagyobb esély arra, hogy vadidegenekkel játékba keveredsz egyértelműen egy csocsóasztal környékén várható. A játék alakját egy doboz gyufa ihlette, az 1920-as években levédett ötlet mögött pedig az angol foci hihetetlen népszerűsége állt. Ki kellett találni valamit, amivel az emberek hazavihették egy meccs hangulatát a saját otthonukba. Ez lett az.

Teqball

A meghajlított pingpongasztal eleve vonzza a szemet, biztos, hogy oda fog jönni valaki kérdezősködni, ha játszani lát. A találmány magyar, idén 10 éves, a világranglistát magyarok vezetik, illik tehát mindenkit megverni, aki odaáll az asztalhoz. Hajrá!

Ping-Pong

Gyaníthatóan ugyanazok az angolok, akik feltalálták, de megunták a tollaslabdát, más elitista sport után néztek. Kitaláltak egy ping-ponghoz nagyon hasonló játékot, de először könyveket használtak hálónak és ütőnek, hogy a golflabdájukat a másik térfélre juttassák. A sport annyira népszerű lett 100 évvel ezelőtt, hogy duzzogva saját sporteszközöket kellett fejleszteniük hozzá. Így egy mai gyereknek nagyon nehéz felnőni anélkül, hogy legalább egyszer ütőt ne adtak volna a kezébe, ehhez a sporthoz is könnyű lesz játszópajtást találni.

Szabadtéri konditerem

Fotó: Bódis Krisztián

A testedzés nemzetközi nyelv, az ókori görögök birkozóedzéséig legalább visszanyúlik a története, egy szabadtéri konditerem pedig gyakorlatilag végtelen számú gyakorlat kipróbálására nyújt lehetőséget. A kommunikáció itt tényleg nem számít, majomlétrázás közben úgysem nagyon akartok beszélgetni. Minden adott tehát, hogy átmozgassátok magatokat, egy húzódzkodó verseny után pedig klasszul össze lehet vigyorogni, ha maradt még erőtök.

+1

Darts

Ehhez a sporthoz kell egy kis gyakorlás, egy kis matek, az amatőröknek jó adag szerencse is. Ha ez megvan és jó végén álltok a tűnek, akkor már minden adott lehet egy intenzív estéhez. Ennyivel nem éred be, és többet szeretnél tudni a játékról? Ebből a friss podcastból felzárkózhatsz.