STÍLUS

Tudod, hol van a légies Robinson híd? Nyárra elkészül Budapest új gyalogos- és kerékpároshídja


A csepeli szigetcsúcsot és Dél-Pestet a Ráckevei-Duna-ág torkolata felett összekötő híd az augusztusi atlétikai VB -re épül fel.

Miért van szükség gyalogos hidakra?

Világszerte egyre több olyan híd épül, amit már speciálisan a gyalogosok, kerékpárosok, rolleresek igényei szerint terveznek, ezzel is segítve a városok fenntartható közlekedésének fejlődését. Budapesten, bár rengeteg csodás híd van, olyan, amin biztonságosan és gyorsan az alternatív közlekedési módokkal kelhetünk át, kevés. Pedig mennyire jó átsuhanni az északi összekötőn is bringával a Népszigetre vagy a Római Partra, vagy a frissen megnyílt, jelenleg autómentes Lánchídon áttekerni.

Ezeknek a gyalogoshidaknak egyre nagyobb szerepe van a városkép alakításában is, sokszor egy-egy innovatív megoldású új szerkezet a város modern jelképévé is válhat. Bár nem mentes az ellentmondásoktól, de a spanyol származású Calatrava Velencétől Londonig tervezett ikonikussá váló szerkezeteket, valamint híres a szingapúri, DNS-t mintázó Helix Bridge is, vagy hogy hazai tájakon maradjunk, a szolnoki Tiszavirágnak sem kell szégyenkeznie. 

Speciálterv Kft. látványterve

Az új, 168 méter hosszú budapesti összekötő átkelőre a Nemzeti Atlétikai Szövetség előírásai miatt volt szükség, hogy az augusztusi rendezvény idején a szervezők és a sportolók (gyalog vagy elektromos kisautókon) közvetlenül eljuthassanak a szigeten található edzőpályákról a versenyek helyszínére - írja a HVG

Milyen lesz és miért lett Robinson a neve?

A légiesen, egyetlen 65 méteres tartóoszlop körül kanyarodó híd főtartója egy apró, lakatlan szigetecskén - az  Osztószigeten - áll, innen a név. Erre a tűszerű, ferde pilonra van a szerkezet felfüggesztve 53 acélkábellel, mintegy a szomszédos, zömök atlétikai stadion ellenpontját alkotva. Egy pillanatra magunk mögött hagyva a konyhanyelvet, a Speciálterv által tervezett építmény a pontos műszaki megfogalmazással egy ferdekábeles, ortotróp acél pályaszerkezetes híd lesz.

Kép forrása: Speciálterv Kft.
Kép forrása: Speciálterv Kft.

A hídon az úttest szélessége 7 méter lesz, míg maga szerkezet összesen 12 méter szélesen feszül majd a víz fölé. 2022 októberére lett szerkezetkész, az átadását 2023 augusztusra, az atlétikai VB indulása előtt tervezik.

(Kiemelt kép: Speciálterv)