FRISS

Januárban már jóval kevesebbet tankoltunk


A benzinársapka kivezetése után jelentősen csökkent a kutak forgalma, így 2023 januárjára a korábbi évekhez képest is kevesebb üzemanyagot fogyasztunk.

Tavaly az első féléves nagyon jelentős forgalomnövekedés a második félévre erőteljesen mérséklődött, 2022-ben az országos fogyasztási adatoknál öt százalék körüli növekedést lehet majd tapasztalni – mondta az InfoRádióban Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az árszabályozás december 6-i kivezetése előtt emlékezetes, hogy milyen kaotikus állapotok alakultak ki a töltőállomásokon, de ezzel együtt megállapítható volt, hogy decemberben jelentősen visszaesett a forgalom. Befejeződtek ugyanis a mezőgazdasági munkák, eltűntek a traktorok és más mezőgazdasági gépjárművek a benzinkutakról. Grád Ottó szerint a december 6. utáni időszakban a mennyiségi hiányok visszapótlása és a vásárlás nehézkessége is hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztási adatok jelentősen visszaestek.

A MÁSZ főtitkára szerint a januári számokban pedig már a korábbi évek fogyasztási adatai alatti szintet fogunk tapasztalni, hiszen az árak viszonylag magasak és ma már elsődlegesen ezek határozzák meg az üzemanyagigényt.

Fotó: Nguyen Minh / Unsplash