FRISS

Karácsony és Orbán is részvétét küldi az elhunyt rendőr családjának


Hősi halottnak nyilvánítják a megkéselt rendőrt.

„Egy szakmailag felkészült kollégát veszítettünk el” – mondta a rendőrség szóvivője, Gál Kristóf egy pénteki sajtótájékoztatón, amit azután hirdettek meg, hogy január 12-én este egy őrjöngő férfi három rendőrt megkéselt a XI. kerületben. A sajtótájékoztatóval egyidőben folyt a férfi kihallgatása.

A rendőrség csütörtökön 22 óra 11 perckor kapott bejelentést, hogy Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és a lakásba be akar jutni. A Telex arról írt, hogy a zavart viselkedésű férfi állítólag hangokat hallott, ezért törhette rá az ajtót a felette lakóra.

A lap információi szerint a támadó egy 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi volt, aki már szerdán megpróbálta rátörni az ajtót a szomszédjára, de akkor még nem sikerült neki. Egy nappal később, csütörtök este hét óra körül aztán körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett azt üvöltve, hogy: „nem látjátok, mi történik itt?”.

Mint a Telex írja, a zavart férfi meg akarta menteni a fölötte lakót, de nem tudni, mitől, mert teljesen csendes volt a ház.

A rendőrök megerősített létszámban érkeztek a helyszínre, ahol a férfi rájuk támadt. A police.hu tájékoztatása szerint a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.

A helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. 

A rendőrség később közleményben tudatta, hogy az elhunyt rendőr Baumann Péter főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja volt. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

Ahogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán írja, Baumann Péter mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték.

Rendőri tanulmányait 2012-ben kezdte a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába. Járta a ranglétrát: 2018. decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok beosztásba került. Utána körzeti megbízottként dolgozott.

Imádta, amit csinált, helytállását vezetői is elismerték. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott, ez is bizonyítja szakmai elhivatottságát.

A közösség biztonságáért produkált hathatós munkájáért szolgálata alatt hét ízben részesült Önkormányzati jutalomban. Valósággal feloldódott hivatásában, az élete volt a rendőrség, a Cég kitöltötte minden pillanatát, gyakorlatilag hobbija sem volt.

„Még a Varsóba tartó vonaton vagyok, de felhívtam a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tájékozódjak az Újbudán történt döbbenetes rendőrgyilkosság miatt” – írta Karácsony Gergely főpolgármester saját Facebook-oldalán. „Felajánlottam, hogy ha bármiben tud segíteni a Fővárosi Önkormányzat, azt megtesszük. Részvétem a családnak, isten nyugosztalja az áldozatot!” – tette hozzá.

„Őszinte részvétem az elhunyt rendőr családjának” – osztotta meg Orbán Viktor is a közösségi oldalán. A miniszterelnök egy képet is posztolt, amin azt írta: „meg kell becsülni a rendőreinket”.

A 29 éves rendőr gyászolta a XI. kerület, azaz Újbuda polgármestere, Dr. László Imre is. „Korán reggel egyeztettem a kerület rendőrkapitányával, minden segítséget felajánlottam Újbuda Önkormányzata nevében és magánemberként is biztosítottam támogatásomról.”

A két sérült rendőrt Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitánnyal együtt a délelőtt folyamán meglátogatta. A halott rendőr hőssé nyilvánítási folyamata megkezdődött.