STÍLUS

Befejeződött a Jane Haining rakpart zöldítésének első üteme


Fák, évelők, árnyékolók, padok, napozószékek, kerékpártámaszok kihelyezésével vált még élhetőbbé a pesti alsó rakpart egy része.

A közösségi költségvetés három projektjének (több padot a közterületekre, közterületi gyalogos terek árnyékolása, valamint több növényzet a belvárosban) és további fővárosi források felhasználásával élhetőbbé vált, jelentősen zöldült a Jane Haining rakpart. 

A felújítás keretében:

  • elültettek 8 darab talajkapcsolatos fát – a burkolat alatt közművezetékek vannak, ezért korlátozott az elültethető fák száma, hiszen azoknak nagyméretű ültetőgödörre van szükségük. A közelmúltban elvonult árvíz után vízparti adottságokkal járó körülményeket (az árvíz például ilyen) és a városi környezetet jól tűrő fafajokat, éger és ámbrafákat telepítettek. A fák automata öntözésének köszönhetően azok gyorsabban és egészségesebben tudnak majd fejlődni,
  • elhelyeztek 26 kerékpártámaszt, 38 padot és 1 új, kutyákat is kiszolgáló ivókutat is,
    Rakpart
    Kép: Merész Márton/Énbudapestem
  • 3 új árnyékoló került a folyópartra. Ahhoz, hogy a rakpart kellemesebb hely legyen, több árnyékra van szükség. A jövőben ezt az árnyékot fák fogják biztosítani, de ahhoz, hogy értékelhető árnyékot adjanak, még legalább 10 évet kell várnunk. Addig is, kifejezetten a rakpartra tervezett árnyékolókat telepítettek ide, a környezetükben pedig árnyékos pihenőterületek kerültek kialakításra. Aki nem az árnyék miatt érkezik a rakpartra, azok 8 új napozószékről élvezhetik a panorámát a Duna partjáról.
  • sor került 365 négyzetméter biodiverz évelőfelület telepítésére is. Ez ellenállóbb a kártevőkkel, a szélsőséges időjárási viszonyokkal és az urbánus közeg káros hatásaival szemben. Ezek virágaikkal, leveleikkel, termésükkel is díszítenek, egész évben változatos képet mutatnak. További gyakorlati hasznuk, hogy élőhelyet biztosítanak a beporzóknak. Az őszi rendkívüli áradás éppen az átadás-átvétel megkezdését követően érte el a területet, másfél méteres vízmagassággal borította be a rakpartot és a friss ültetéseket. Szerencsére a területen lévő évelők nagy része komolyabb károsodás nélkül átvészelte a vízborítást, és a telepített berendezések sem károsodtak jelentősen.

A végleges tervek szerint a rakpartnak erre a szakaszára csak a kiszolgáló forgalom – például hajóállomások, városüzemeltetés, vendéglátóhelyek kiszolgálása – gépjárművei hajthatnak be. A Jane Haining rakpart tehát a főváros szándékai szerint teljesen mentes lesz az átmenő autóforgalomtól, de erről végleges döntés a civil megállapodás által szabályozott módon születhet majd. Az autómentességről a forgalmi mérések alapján születik végleges döntés egy későbbi tesztidőszakot követően. 

Rakpart
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A rakpart zöldítése 2021-ben kezdődött

A korábban átalakított rakpartszakaszok nagy hiányossága volt, hogy bár gyalogos felületeket létrehoztak, az élhetőnek még nem volt nevezhető, hiszen érdemi zöldítés nem kísérte ezeket felújításokat. Szimbolikus fordulópontot jelentett ezért az id. Antall József rakpartra 2021-ben elültetett új fasor. A közműhálózat miatt korábban nem fásíthatónak ítélt területen végül a korábbról örökölt tervek módosításával, újfajta, korszerű ültetési technológia alkalmazásával sikerült 34 talajkapcsolatos fát ültetni – ezzel hivatalosan is elindult a pesti alsó rakpart intenzív zöldítése. A cél továbbra is egy összefüggő vízparti, fásított gyalogos és biciklis sétány a Rákos-patak és a Csepel-sziget között. A Jane Haining rakpart fejlesztése mellett nemrégiben a BKK pályázatokat nyújtott be a tovább zöldülő Id. Antall József rakpart és az Erzsébet híd alatti terület átépítésére

Rakpart
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Záróhétvége a rakparton - 2024. október 26-27.

Az egyre emberbarátabb rakpart megnyitása – az árvízzel terhelt napokat leszámítva – idén is nagy siker volt, 2024. október 26-27-én pedig kétnapos rendezvénnyel köszönhetünk el a területtől a hidegebb időszak előtt. Tavaly ilyen volt a rakpart záróhétvégéje, idén is várható zene, grillezés, workshopok és az árvíznek emléket állító uszadékfa-installáció is látható még október végéig.

Részletek és a hétvége programja itt érhető el.