STÍLUS

Újabb régi házat támasztanak föl Ferencvárosban


A héten megkezdődött a Gát utca 23. és 25. szám alatti két lakóház felújításának tervezése, jelentette be a 9. kerületi önkormányzat.

A 9. kerületi önkormányzat bejelentése szerint a Gát utca 23. és a 25. szám alatti két ingatlant összevonták, és a felújítás tervezése során is egy egységként értelmezik. Mint közölték, a munka a koncepcióterv kidolgozásával kezdődik, és

hat nívós építésziroda is tett ajánlatot.

„A győztes cég jövő nyárra készíti majd el a kiviteli terveket" – közölték.

A ferencvárosi önkormányzat 2024. február 15-én jelentette be, hogy az utolsó simításokat végzik a Gát utca 25. szám alatti lakóház újjáépülő lépcsőjén. Mint akkor beszámoltak róla, a képviselő-testület aznapi döntését követően indulhatott meg a teljes ház felújításának a tervezése is, a szomszédos Gát utca 23. lakóépülettel közösen.

 

„Körülbelül két év múlva a teljes ház minősége fel fog zárkózni a most újjáépített lépcsőéhez”

– tették hozzá, tehát 2026-ra várható a felújítás befejezése.

A szemben lévő, szintén az önkormányzat tulajdonában álló, Gát utca 24-26. szám alatt található eklektikus bérház felújításával 2024 tavaszán végzett az önkormányzat.

Ahogy a Magyar Építők írja, Ferencváros rehabilitációs területén folyamatos a változás. Jellemzően lebontják a régi, gyakran rossz műszaki állapotú társasházakat, hogy újakat építhessenek a helyükre, ám akad arra is példa, amikor 

egy bérház megmentése nemcsak az utcák megőrzését szolgálja, hanem gazdaságosabban is kivitelezhető – ilyen a Gát utca 24-26. alatti lakóház műemléki igényű átalakítása és bővítése is.

A Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt., azaz FEV IX. Zrt. megbízásából kivitelezett tömbrehabilitáció eredményeként az eklektikus épület 27 lakásnak és 2 irodának adhat helyet.

Ahogy a kerületi tömbrehabilitációkkal kapcsolatban 24.hu is megjegyezte, a Józsefváros és Ferencváros utcáin sétálgatók az elmúlt évtizedekben szinte már a mindennapok természetes részének érezhették a bontásokat, százával tűntek el ugyanis az értékes, illetve kevésbé értékes, nem ritkán száz-százötven éves házak, hogy újépítésű lakásoknak vagy irodáknak adják át a helyüket.

A folyamat mostanában viszont mintha kezdene megváltozni,

a pusztítások miatt tanúépületté vált,

helyi védettséget élvező Balázs Béla utca 27/B alatti házat is maga a kerület újítja fel, és teszi szociális bérlakástömeggé, pedig az előző vezetés még az eladásán gondolkodott.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint nyár eleje óta javában zajlik az ingatlan felújítása. A szeptember 16-i héten az első emeleti szerkezet megerősítő és átalakító munkák folytak. A felújítás után a bérházban 18 új lakás áll majd az önkormányzat rendelkezésére.

Hamarosan elindulhat a Márton u. 8. szám alatti lakóház felújítása is, amelynek végén egy 39 lakásos, megújuló energiával ellátott, hűtő-fűtő rendszerrel felszerelt, modern házzal gazdagodhat a kerület. A kész tervek már rendelkezésre állnak.

(Kiemelt kép: Google Earth)