KÖZÉLET

Újbudán is új traffipax figyeli az autósok sebességét


Folyamatosan szerelik fel a traffipaxokat és a traffiboxokat szerte Budapesten.

Beüzemelték a XI. kerületben, a Bocskai úton, a Tas Vezér utcai kereszteződésnél a traffipaxot, számolt be róla Kreitler-Sas Máté, Újbuda 4-es egyéni választókerületének önkormányzati képviselője. A traffipax 4 sávot fog figyelni. A városvezetés reményei szerint

a sebességmérőnek köszönhetően biztonságosabb lesz az útszakasz, 

és remélhetőleg csökken az éjszakai gyorshajtások száma is.

A most üzembe helyezett sebességmérő egyike annak a 26 darab, Fővárosi Önkormányzat által kihelyezett, modernebb sebességmérő kamerának, amikkel a tervek szerint összesen 46 sáv forgalmát lesz képes figyelni a rendőrség.

A
Kép: Merész Máron/Énbudapestem

 

Ahogy az Énbudapestem is megírta, Karácsony Gergely főpolgármester a 2023. július elsejei Árpád hídi baleset után beszélt arról, hogy több mint negyven traffipaxot telepítenek Budapest-szerte. Végül

  • 26 fix kamerát szereltek fel, 
  • amelyek 46 sávot terveznek megfigyelni éjjel-nappal.

„A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra (konzol, áramellátás, optikai kábel) adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai" – írta Karácsony Gergely főpolgármester.

A rendőrség 2024 augusztusában még arról tájékoztatta az Énbudapestemet, hogy még nem kapcsolták őket a rendszerükhöz. Mint az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunknak fogalmazott: „a főváros kameráinak integrációs fázisa folyamatban van, vagyis jelenleg az egyes kamerák VÉDA-rendszerhez illesztése zajlik”.

Úgy tűnik, megtörtént az áttörés.

A kerületek azóta egyébként több helyen is traffiboxokat szereltek fel. Ahogy az Énbudapestem szintén megírta,

  • az újpesti önkormányzat augusztus végén,
  • az óbudai önkormányzat szeptember elején

jelentette be, hogy új pontokon is megkezdik a sebességméréseket.

traffipax
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

„Lecsapunk a gyorshajtókra, az illegálisan gyorsuló, emberéleteket veszélyeztető utcai versenyzőkre” – közölte ellentmondást nem tűrően a harmadik kerületi önkormányzat.

Mivel a II. kerület egyes részein is egyre gyakrabban gyűltek össze éjszakánként driftelő, gyorsuló autósok, Őrsi Gergely második kerületi polgármester is azt mondta, hogy a már meglévő hét darab fix sebességmérő traffibox mellé a rendőrséggel együttműködve újabb eszközöket telepítenek.

(Kiemelt kép: Kreitler-Sas Máté/facebook)