FRISS

31 fát ültetnek év végéig az Almássy utcában


Tavaly nyári ígéretét váltja be Erzsébetváros azzal, hogy az Almássy utca planténeres fáit egy ültetett fasorral helyettesítik. A munkálatok év végéig tartanak, látványos zöldülésre jövő tavasszal lehet számítani.

Az Almássy térből nyíló kis utcában húsz éve nem történt felújítás, viszont a közműadatokból kiderült, hogy itt gyökérterelő lemezek elhelyezésével valós faültetésre is van lehetőség. A lakók korábban felmért igényeit is figyelembe véve alakította ki az önkormányzat megújítási terveit, így a megálmodott fasor mellett útburkolat felújításra, utcabútorok cseréjére, és a fák mellett egyéb zöldfelületi lehetőségekre, felszíni zöldítésre is lehet majd számítani a Dohány utca és az Almássy tér között.

Az év végéig tartó felújítás során a legnagyobb változás, hogy a planténeres fák helyett 31, a városi környezetet jól tűrő fát ültetnek, és mintegy 800 négyzetméternyi zöldfelületet hoznak létre. A planténeres fák máshová költöznek a kerületben.

 A zöldítés Erzsébetváros Jövő7 elnevezésű programjának keretein belül valósul meg, ami a kerület 3 milliárdból gazdálkodó, Energiahatékonysági és Klímavédelmi Alapja. Ennek az önkormányzati ingatlanok és a társasházak energiahatékonyságának növelése mellett a kerület közterületeinek klímabarát megújítása is a célja. 

 

A felújítás várhatóan 2024. szeptember elejétől 2024. év végéig tart.