KÖZÉLET

Mire fordítsák a fővárosi közösségi költségvetésre elkülönített összeget?


Megkezdődött a szavazás a lakossági ötletek megvalósítására elkülönített 1 milliárd forint sorsáról. Október 7-ig 175 ötlet közül választhatnak a budapestiek és a fővárosban dolgozók.

Porto Alegrét 250 éve alapították. A Brazília délkeleti részén található 1,4 millió lakosú nagyváros, Rio Grande do Sul állam fővárosa, kereskedelmi, kulturális és ipari központ, számos látványossággal büszkélkedhet, nem beszélve a tengerpartról. Ám ezektől függetlenül példaképnek is tekinthető a város a világ összes települése számára: 1988-ban itt valósították meg először az úgynevezett közösségi vagy részvételi költségvetést, ami azt jelenti, hogy 

a város költségvetésében egy elkülönített összegről a lakosság ötletei alapján, a lakossággal együttműködve dönt a város vezetése.

Az elmúlt 35 évben a közösségi költség ideájára világszerte nyitottá váltak a különféle helyhatóságok, önkormányzatok, és többek között Bolognában, New Yorkban, Szöulban, Madridban, Párizsban, vagy éppen a nagyobb lengyel városokban is működtetnek közösségi költségvetést – különféle modellek alapján. Számunkra mégis az a legfontosabb, hogy négy évvel ezelőtt Budapest is e városok sorába lépett 

 

a fővárosi önkormányzat évi 1 milliárd forintos keretből valósítja meg a lakosok ötletei közül a legnépszerűbbeket, vagyis azokat, amelyekre a legtöbben szavaznak.

A hagyományoknak megfelelően idén folytatódik a program, augusztus 21. és október 7. között lehet szavazni  a különféle ötletekre.

 

A szavazáson mindenki részt vehet, aki betöltötte 14. életévét, Budapesten él, a fővárosban van a munkahelye, vagy ide jár iskolába, de nem szükséges bejelentett budapesti lakcímmel rendelkezni. 

A mostani szavazáson a tavaly év végén benyújtott ötleteket közül lehet választani. 

A közel 700 beérkezett ötletből egy szakmai előszűrést követően 175 ötlet került az aktuális listára, a voksokat október 7-ig, az otlet.budapest.hu oldalon lehet beküldeni, személyesen pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kijelölt tagkönyvtáraiban, illetve a Főpolgármesteri Hivatal általános ügyfélszolgálatán (nyitva tartási időben) lehet leadni. A szavazás utolsó három hétvégéjén az úgynevezett kitelepülések alkalmával is lehet szavazni.

A listán öt kategória van, ezek közül kettőben vannak a konkrét helyhez kötődő ötletek, amelyekről térkép is készült. A „Helyi kis ötletek” és a „Helyi nagy ötletek” kategóriák mellett az „Esélyteremtő Budapest", a „Nyitott Budapest" és a „Zöld Budapest" témakörökből lehet választani.

Minden kategóriában három ötletre lehet szavazni.

A szavazatokat beküldők sorsolásos nyereményjátékban vesznek részt, melynek során kisorsolnak három családi belépőt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe; egy-egy páros belépőt a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodába, a Pesterzsébeti Gyógy-, Strand- és Hullámfürdőbe, valamint a Paskál Gyógy- és Strandfürdőbe; három páros jegyet a Zugligeti Libegőre, illetve az Örkény Színház egyik előadásra negyvenen pedig éjszakai túrán vehetnek részt a Rákosi-bunkerben.

Kiemelt kép: Közösségi költségvetés keretében megvalósított nyilvános vécé Zugló vasútállomásnál; Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal