FRISS

Tüntettek a Madách diákjai igazgatójuk felmentése miatt


Tüntettek a Madách Imre Gimnázium diákjai az intézmény vezetőjének felmentése miatt. Az igazgatót azért váltotta le a Belügyminisztérium, mert az iskola jelezte, nem tartja be azt a rendeletet, mely szerint el kell venni a diákok mobilját a tanítás kezdete előtt.

Cikkünk frissült!

A budapesti Madách Imre Gimnázium leváltott igazgatója, Mészáros Csaba mellett tüntettek a gimnázium diákjai, tanárai szerda este Budapesten. A demonstráció előzménye, hogy a Madách Imre Gimnázium jelezte, nem fogják betartani azt a rendeletet, ami alapján az új tanévtől minden tanulótól el kell venni a mobiltelefonját a tanítás kezdete előtt, mivel bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz.

A Belügyminisztérium erre közölte, hogy azonnali hatállyal felmenti a gimnázium igazgatóját. A döntést azzal indokolták, hogy "egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt".

Az intézmény előtt tartott tüntetésen felszólaló diákok és tanárok beszédeikben nonszensznek nevezték, hogy 2024-ben a kormányzat nem az okos eszközök intelligens használatára akarja nevelni a diákokat, hanem be akarja azokat tiltani.

A felszólalók emlékeztettek arra is, hogy a Madách Imre Gimnázium az ország egyik legmagasabb színvonalú - tavaly az országos felmérésekben kilencedik helyen álló - közoktatási intézménye. Az igazgató - aki több mint 20 éve vezeti az intézményt - érdemeként említették: amellett, hogy nagyon magas színvonalúvá tette az intézményt, jó közösséget is teremtett.

A tüntetők felszólították Pintér Sándor belügyminisztert, kérjen bocsánatot és vonja vissza a döntést. A szervezők meghívták a Madách Imre Gimnáziumért és a magyar oktatás jövőjéért aggódókat a hétfőn, a Belügyminisztérium előtt tartandó tüntetésre.

A Madách Gimnázium Facebook oldalán Mészáros Csaba utolsó igazgatói bejegyzésében azt írta: 

Két fontos megjegyzésem azért van a megjelent írásokhoz, cikkekhez. Az egyik, hogy nem rúgtak ki. Felmentettek az igazgatói pozíció alól. Jövőre a Madách tanára leszek, és kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt. (...) Ha nincs a médiafelhajtás nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens

Maruzsa államtitkárnak augusztus 22-én elmondta, hogy a közleményt már kitették. Maruzsának nem volt ellenvetése, mert a rendelet ezt a lépést is megengedi. Mint fogalmazott, nem könnyű most Maruzsa államtitkárnak lenni, lányai a Madáchba jártak és most felmenti az igazgatót. A döntést - a volt igazgató szerint - Pintér Sándor belügyminiszter hozta, de az államtitkárnak kellett végrehajtania. 

 

 

Kiemelt kép: Pasztilla/Wikipédia