FRISS

Villámok sújtanak le a melegrekordra, jégeső is jöhet – riasztást adtak ki a meteorológusok


Vasárnap még „melegrekord” intette csöndre, kedden már zivataroktól zeng az ég: intenzív záporok, veszélyes villámok és erős széllökések közepette jégeső is lehet.

Vasárnap ismét megdőlt a fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord – számolt be a hírről az Országos Meteorológiai Szolgáltató a honlapján. Mint írták,

a János-hegy vette át a rekordtartó szerepét 23,5 fokkal Lágymányostól, ahol 2019-ben mértek 23,2 fokot, ami tehát 2024 augusztusának utolsó vasárnapjáig volt a legmagasabb minimumhőmérséklet a fővárosban ezen a napon.

A jó idő nem megy sehova, de kedd délutánra, estére jelentős csapadékkal egészül ki, a met.hu pedig szerda éjfélig adott ki figyelmeztetést zivatarok miatt.

Kedden délelőtt még főként a Dunántúlon, annak is leginkább a nyugati felében fordultak elő zivatarok. Ezt követően elsősorban a délutáni, esti órákban számíthattunk zivatarokra, nagyobb számban a középső országrészben, illetve részben keleten, legkisebb eséllyel pedig a Dunántúl nyugati felében.

A zivatarokat kedden délután, este átmenetileg viharos széllökések, jellemzően kisebb méretű jég és lokálisan intenzív csapadék kíséri.

A kedd éjszakai órákban azonban némileg csökken a zivatarhajlam.

Szerdán a Dunántúl nyugati, délnyugat felében alakulhatnak ki zivatarok a délutáni órákban viharos szél kíséretében.

Az esős idő a magas hőmérsékletre minimálisan lesz hatással: szerdán a nyugati, északi területek kivételével 25 fok feletti, délkeleten 27 fok feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű.

(Kiemelt kép illusztráció: Unsplash)