STÍLUS

Újabb pihenési lehetőségek a zöldülő rakparton


A kirakós újabb darabja került a helyére a megújuló Jane Haining rakpart új fáival és pihenőszékeivel.

Ahogy korábban írtuk a rakpartról, jelenleg a Parlament és a Szabadság híd közötti szakasz tervezése zajlik, fókuszban most az Id. Antall József rakpart, a Jane Haining rakpart, valamint az Erzsébet híd pest pilonja körüli terület van. Miközben a BKK a teljes átépítés tervein dolgozik, a Jane Haining rakparton sétálók, biciklizők változásokat tapasztalhatnak.

 378 négyzetméter új zöldfelületen 8 fa és biodiverz növényágyást ültetett a FŐKERT. Ez utóbbi – jellegéből adódóan – ellenállóbb a kártevőkkel és a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben, és nem kell évről évre újraépíteni. A burkolat alatt közművezetékek vannak, ezért korlátozott az elültethető fák száma, hiszen azoknak nagyméretű ültetőgödörre van szükségük.

2024.08.15.
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A zöldülő rakpart használatát további 26 kerékpártámasz, 38 pad, 8 napozószék, 3 árnyékoló és 1 ivókút kihelyezése is komfortosabbá teszi.

A végleges tervek szerint erre a szakaszra csak a kiszolgáló forgalom – például hajóállomások, városüzemeltetés, vendéglátóhelyek kiszolgálása – gépjárművei hajthatnak be. A Jane Haining rakpart tehát a főváros szándékai szerint teljesen mentes lesz az átmenő autóforgalomtól, de erről végleges döntés a civil megállapodás által szabályozott módon születhet majd. Az autómentességről a forgalmi mérések alapján születik végleges döntés egy későbbi tesztidőszakot követően. 

 

A végső cél pedig továbbra is egy összefüggő vízparti, fásított gyalogos és biciklis sétány a Rákos-patak és a Csepel-sziget között.