KULTÚRA

A hatodik éjszaka – így véget ért a Sziget Fesztivál


A Sziget Fesztivál utolsó napján az elektronikus zene és a techno uralta a hangulatát.

Nem túlzás azt mondani, hogy az idei Sziget egyik legjobban várt és legnagyobb tömegeket megmozgató napja az utolsó volt. Egy napon léptek fel ugyanis az elektronikus zenei világ olyan meghatározó figurái, mint Skrillex, Fred Again, Four Tet vagy éppen Nico Moreno.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Skrillex és Fred

A Nagyszínpad előtt a legnagyobb Skrillex rajongók már hét óra előtt elfoglalták helyüket a létező legközelebbi a kordonoknál, és bár a dj-producer csak negyed nyolctól táncoltatta a tömeget, hétkor a színpad előtti terület teljesen megtelt, szinte lépni sem lehetett.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az amerikai zenész egészen változatos repertoárral érkezett Budapestre, voltak a jól ismert klasszikus számok a 2010-es érából, de felcsendült néhány mai sláger is – természetesen Skrillex stílusában.

A koncert fél kilencig tartott és nagy meglepetésre a tömeg kisebbik fele indult csak a mosdók és a büfék felé, miután elsötétült a nagyszínpad. A fesztiválozók másik fele pontosan tudta, hogy aki nem akar lemaradni Fred Againről, az nem megy messzire a korábban gondosan kiválasztott és elfoglalt állóhelyéről.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Fred a koncertet zongoránál ülve indította, de hamar átcsapott a tőle már jól ismert, ikonikus elektronikai stílusába. Olyan klasszikus zenéit is elhozta a Szigetre, mint a leavemealone vagy éppen Jungel.

Az őrületes koncertj után, kicsivel tizenegy óra előtt a Nagyszínpad végleg elsőtétült (2024-ben), a tömeg pedig oszlani kezdett. A Revolut Stage-en Four Tet, a Bolt Party Arénában Argy, majd ARTBAT, a Yettel Colosseumban pedig Nico Moreno, később Dyen zenélt a nagyérdeműnek.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Nem csak zene

Bár a zene áll a Sziget középpontjában, a művészet és a kultúra is kulcsszerepet játszik minden évben: a Sziget cirkusz, színház, múzeum, képzőművészeti helyszín, könyvklub és még ki tudja, mennyi minden. Sportolási és kikapcsolódási lehetőségek tárháza. De nem csak a kikapcsolódásra, az egészség is odafigyelnek! A fizikai sérülések ellátását hivatott egészségügyi szobák mellett, a lelki problémákat is meg éehetett osztani a Mental Care Corner szakembereivel, akik egész héten 0-24-es szolgálatban álltak rendelkezésre, amolyan instant terápeutákként. Amúgy 2500 forint volt egy  hot dog, és 4500 a vodka Red Bull.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Hétfő éjszaka voltak, akik már bőrönddel, túrafelszereléssel a hátukon mulatták végig az éjszakát, hogy hajnalban már csak egy fuvart kelljen elcsípni, mások még hajnalban is úgy vették célba a Sziget főbejáratát, mintha a nyitóünnepségre érkeznének.

Csak emlékeztetőül:

Szerdán egy fáradt koncerttel nyitotta meg a fesztivált Kylie Minogue, akinek karrierje többször is a földbe állhatott volna, de  mindig sikerült időben váltania. A szigetes koncertjén azonban a karizmájából, a lendületéből, amivel többször megmentette a karrierjét, keveset lehetett tapasztalni. 

Csütörtökön Azahriah-é volt a főszerep. A Sziget második napján lépett fel és bár instrumentális számokból több volt a repertoárján, mégis imádta a főként magyarokból álló közönség. 

Pénteken, a Sziget harmadik napjának egyik legmenőbb előadója, Yves Tumor délután lépett fel a Nagyszínpadon, szerény érdeklődés mellett.

Szombaton Martin Garrixé és az áramszüneté volt a főszerep. A Sziget legismertebb elektronikus zenei fellépője úgy pörgött, mintha tíz évvel fiatalabb lenne, és úgy kezelte a kétszer is becsődölt technikát, mintha tíz évvel több tapasztalattal bírna. 

Vasárnap Sam Smith szerepelt, de színpadra lépett Janelle Monáe és Becky Hill is.

Sziget
Kép: Merész Márton/Énbudapestem