KULTÚRA

Azariah a magyaroknak énekelt


Azariahé volt a főszerep a Sziget második napján. Bár instrumentális számokból több volt a repertoárján, mégis imádta a főként magyarokból álló közönség.

"Hány magyar testvérem van itt?" – kiáltotta a mikrofonba Azariah a Nagyszínpadon. Már túlvoltunk az angol Nova Twins punkkoncertjén, a Revolut sátorban, ahol a fémes hangokat az orosz t.A.T.u előadóira hajazó lányok reszelték ki a gitárokból. A dobhártya-semlegesítő zenét imádta a tömeg, leghátul egy magyar pár tvisztelt mosolyogva, közben hiába próbálták hétévesforma kislányukat ráhangolni a dübörgő számokra, annak lefelé görbült a szája.

Azariah előtt nem volt Puskás arénányi tömeg, de a „magyar testvérek” visszakiabáltak.  Hangerejük persze nem cáfolt rá arra a közkeletű információra, hogy a Szigetre, a borsos árak miatt, egy ideje már inkább a külföldiek csekkolnak be.

2024..08.08.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Közben háromméteres, fehér Velociraptor-bábok araszoltak be a tömegbe, de előtte megcsipkedték a zárt VIP-szektor mobilozó, decens, úri közönségét. Azariah főként instrumentális számokkal jött elő, amelyek nem késztették csápolásra a népet, de mégis sokan vele énekelték a géppuska-gyorsasággal előadott sorokat.

És lassan megtelt a tér, egyre több külföldi is kíváncsi lett erre a magyar fickóra, akinek karaktere félúton áll Goran Bregović és a La Casa del Papel valamelyik hőse között. A végére jöttek a slágerek, meg Desh és a többi haver, Azariah már a billentyűket és a gitárt is otthagyta, hogy a kifutón énekeljen. Alatta kezek, tánc, és átadta a helyét az amerikai Halseynek, aki bár belakta a színpadot, de nekünk, „magyar testvéreknek", annyira feledhető volt, mint az ipari méretű italmérések mellett árválkodó Fény-bódé, ahol hosszú évek óta keverik a vodkát szódával.

Nézegess képeket a Sziget második napjáról! Merész Márton fotói.