FRISS

Egyelőre nem működnek az új traffipaxok


Több helyen feltűntek Budapesten az új, fix telepítésű traffipaxok, de mivel a rendőrség még nem kapcsolta őket a rendszerükhöz, egyelőre nem számíthatnak büntetésre a gyorshajtók. Néhány kerület megunta a várakozást, és a saját zsebből tesz rendet.

Továbbra sem lehet a gyorshajtók büntetésére használni a frissen telepített budapesti traffipaxokat. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Énbudapestemnek elmondta:

„a főváros kameráinak integrációs fázisa folyamatban van, vagyis jelenleg az egyes kamerák VÉDA-rendszerhez illesztése zajlik”.

A Duna Plazánál lévő Váci úti kamera a kivétel, ez az egyetlen joghatályos készülék az újonnan felszereltek közül. Kőbánya-Kispestnél, a repülőtéri út város felé vezető oldalán, és az Üllői út - Határ út belváros felé vezető részénél a Shopmarknál már láthatják az új kamerákat az autósok, de az ijedtségen túl ez egyelőre semmi következménnyel nem jár.

Ez azért hírértékű, mert Karácsony Gergely július elején azt írta, hogy az új kamerák heteken belül éles üzemben működnek. Karácsony a tavaly július 1-jei Árpád hídi tragikus baleset után ígérte meg, hogy a Fővárosi Önkormányzat 45 traffipaxot telepít Budapest-szerte. Végül 26 fix kamerát szereltek fel, amelyek 46 sávot figyelnek éjjel-nappal. Ezeket négyéves bérleti konstrukcióban szerezték meg, a mérésügyi hatóság hitelesítette, üzembe helyezte, ám továbbra is üresen figyelik az utat. A fix kamerák telepítéséhez és engedélyeztetéséhez szükséges egyenként nettó 25-30 millió forintos költséget az önkormányzat állta.

A traffipaxokat az önkormányzat veszi meg, de az üzemeltetés a rendőrség feladata és költsége.

Az ORFK az Indexnek arról írt, hogy a kamerák üzemeltetése is drága mulatság: a VÉDA-rendszer évente 1,3 milliárd forintjába kerül a rendőrségnek. Tavaly óta pedig megszűnt a rendőrség éves költségvetésében az az 1,8 milliárd forint, amelyet a VÉDA-eszközök amortizációjára szánt a kormány – írja a Hvg. A kamerák javítását, pótlását tehát saját zsebből fizeti a rendőrség. Az ORFK októberre ígérte a lapnak az új budapesti kamerák éles üzemben működhetnek.

Nem csoda, hogy a hónapokig tartó papírmunkát látva több kerület úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást. A II. kerületi önkormányzat három fix traffipaxot telepített és „pofátlanító” járőrautókat ígért a kerület útjaira, köztük a gyorshajtók által kedvelt Máriaremetei útra. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata pedig saját, 85 millió forintos forrásból 9 új traffiboxot telepített, ebből ötöt a Szentendrei útra.