FRISS

Már évekkel ezelőtt romlott a gödöllői HÉV-vonal közbiztonsága


A HÉV-rendészek többször intézkedtek a H8-as HÉV-en, mint az összes többin együttvéve, a rendőrségre viszont ritkán érkezik bejelentés. Kedden mégis találtak két körözött bűnözőt a vonalon.

Nem támasztják alá a rendőrségi adatok, hogy az Örs Vezér terét Kerepessel, Gödöllővel összekötő HÉV-vonal veszélyesebb lenne a többinél – mondta Pest vármegye rendőrfőkapitánya, Lauda Zoltán hétfőn. Az elmúlt hetekben az Énbudapestem is foglalkozott a vonalt érintő utaspanaszokkal,

éjszakai bejáráson 

is voltunk.

 

Szerda éjjeli körutunkon guberálókkal és kiabálással találkoztunk, de erőszakkal nem.

 

A rendőrség azt mondta, hogy az első fél évben mindössze 49 bejelentést kaptak erről a vonalról, tehát átlagosan minden négy napra jutott egy. Büntetőeljárás viszont csak 20 esetben indult, többségében lopás miatt.

 

A lakosság megnyugtatása érdekében február óta civil ruhás rendőrök emelt létszámban járőröznek a vonalon. A rendőrség ugyan a közösségi oldalon közzétett hozzászólásokat is figyeli, és intézkedik azok nyomán, de eljárást csak bejelentés alapján tudnak indítani. Ezért kérik az utasokat és a járókelőket – a HÉV-en kihelyezett plakátokon is –, hogy ha nem érzik biztonságban magukat, hívják a 112-t. Amint azt mi is tapasztaltuk, erre a hangosbemondó is figyelmezteti az utasokat.

 

A rendőrség is látja, hogy az embereket érdekli a HÉV-vonal sorsa, ezért beszámoltak a keddi, késő estig tartó ellenőrzésükről. Rendészekkel és polgárőrökkel közösen járták a HÉV-kocsikat: szabálysértés miatt nyolc helyszíni bírságot szabtak ki, előfordult közterületi alkoholfogyasztás, illetve olyan is, hogy egy ember nem tudta igazolni magát. Két körözött embert is találtak, akiket előállítottak.

 

Akcióban a HÉV-rendészek

 

A MÁV nem csak az utasoktól kap több panaszt a H8-as vonalról, hanem az ott dolgozó ellenőröket is atrocitások érik. Ezek idén egyelőre nem jártak személyi sérüléssel, de az ellenőrök részletes adatai eltérnek a rendőrségétől.

 

A vasúttársaság rendészei 1634-szer intézkedtek a H8-ason ebben az évben, míg az összes többi HÉV-vonalon 556 intézkedés történt.

 

Ezek nem feltétlen erőszakos esetek, intézkedésnek számít az is, amikor egy jegy, vagy bérlet nélkül utazó embert leszállítanak a szerelvényről.

HÉV
Képünk illusztráció Kép: BKK

 

A HÉV-rendészeket már korábban átcsoportosította a MÁV a többi vonalról a H8-asra, és további 15 fővel bővítik az állományt. Hétfőtől olyan mobil védelmi csoportok ellenőrzik az Örs vezér tere és Gödöllő közti szakaszt, amelyek 6-8 percen belül ki tudnak érkezni a vonal bármely pontjára bejelentés esetén. A HÉV-rendészek testkamerái szintén újdonságnak számítanak. Kerepes polgármestere, Gyuricza László a 24.hu-nak azt nyilatkozta,

hogy a kőbányai Hős utcai lakóházak kiürítésével párhuzamosan kezdett el romlani a közbiztonság a településen. A két dolog között az lehet az összefüggés, amit a 24.hu egyik olvasója írt, szerinte „mára szinte köztudomású tény, hogy Kerepesen, a Gyár utcában van néhány díler, akiktől a drogot vásárolják a HÉV rendbontói".

 

Az utasok kiborítóan viselkedő, hangoskodó, kötekedő, kábult, szemetelő, a szerelvényre piszkító emberekre panaszkodnak a polgármesternek. 

 

Évek óta probléma

 

„A rendőrség stratégiai együttműködő partnerünk, az Örs vezér tere felszíni szakaszán fokozottan, visszatérően járőrözünk közösen. Az aluljáró a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) hatáskörébe tartozik” – mondta lapunknak Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke. „Az Örs vezér tere felszíni szakaszán nem érzékelünk változást az elmúlt hetekben, hónapokban, de készülünk egy fokozott akcióra a közeljövőben a rendőrséggel közösen. Erről egyelőre nem mondhatok többet.”

 

2021 júniusában a kerepesi Szilasliget megállóból hazafelé tartó nőt akart megerőszakolni egy ittas férfi. Őt első fokon négy év börtönre ítélte a bíróság.

 

Ez az eset volt az, ami után nagyobb figyelmet kapott, hogyan lehet növelni az állomások, szerelvények biztonságát a gödöllői HÉV-vonalon. Ennek a hatására született meg a megállapodás a zuglói polgárőrség és a rendőrség között erre a területre, és ekkor döntöttek a kamerák telepítése mellett is

 

– mondta Kardos. Azóta néhány állomásra kihelyeztek ugyan kamerákat, de a HÉV-szerelvények túl korszerűtlenek ahhoz, hogy azokra is megfelelő felbontású kamerarendszert lehessen telepíteni.

 

Az Örs vezér terén valóban szükség van az együttműködésre: a zuglói oldal rendvédelmében a Zuglói Önkormányzati Rendészet is közreműködik, a kőbányai oldalért a X. kerületi rendészek a felelősök, míg az aluljárót a FÖRI ellenőrzi.

 

(Kiemelt kép: Énbudapestem/Vámosi Ágoston)