FRISS

Soproni Tamás: itt a lehetőség, politizáljanak, lobbizzanak!


A terézvárosi polgármester számít arra, hogy akár demonstráció is lehet a kerületben az őszi Airbnb-népszavazás miatt. Soproni konferenciát is szervez a témával kapcsolatban, ami egybeesik a szavazás idejével.

Ügydöntő népszavazást tart a Terézvárosi Önkormányzat szeptember 2-től két hétig – írja a kerület vezetése közösségi oldalán. A kérdés az alábbi:

Egyetért-e azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?

Terézváros szinte valamennyi társasházában van legalább egy Airbnb-lakás, a teljes lakásállomány 7,6 százalékát teszi ki a 2226 legálisan működő ingatlan. A gyakorlatban azonban jóval magasabb lehet ez a szám: a legutóbbi kerületi razzia során kiderült, hogy a rövid távú szállások fele illegálisan működött.

„Bizakodó vagyok, hogy ez annyira fontos kérdés, hogy sokan szavaznak majd online és offline is, én legalább a kerületiek 10 százalékára számítok” – mondta az Énbudapestemnek Soproni Tamás, a kerület polgármestere. A szavazáson minden 16 éven felüli VI. kerületi lakó részt vehet, azok is, akiknek a tartózkodási helyük van bejelentve Terézvárosba.

Sopronit arról is kérdeztük, számít-e a lakáskiadók demonstrációjára a kerületben. „Persze, természetesen. Én arra buzdítom az embereket, hogy politizáljanak, lobbizzanak! Az önkormányzat hamarosan egy tájékoztató füzetet fog kiküldeni a lakóknak pro és kontra érvekkel svájci mintára, illetve egy konferenciát is szervezünk. Ez szeptember elején, a szavazás első hetében lesz, és meghívjuk az érdekvédelmi csoportokat, szakpolitikusokat, lobbistákat, várunk mindenkit” – mondta Soproni. Szavazni személyesen is lehet, de valójában ez is online történik majd: az önkormányzat munkatársai tabletekkel fognak kitelepülni előre bejelentett helyszínekre, ahol lakcímkártya felmutatása után bárki leadhatja szavazatát. Soproni azt mondta, a helyszíneket még időben közzéteszik egy térképen.

A kerületi önkormányzatok számára a kormány lehetővé tette, hogy korlátozzák a rövid távú lakáskiadás napjainak számát éves szinten. Ezzel a lehetőséggel egyelőre egyik kerület sem élt. A Terézvárosi Önkormányzat viszont felismerte, hogy egy ilyen rendeletet nem tudna betartatni, ezért úgy döntöttek, inkább arról kérdezik a lakókat, hogy teljes tiltást akarnak-e, vagy maradjon minden a jelenlegi szokás szerint.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség)