KÖZÉLET

Karácsony elmondta, mi kellene egy budapesti olimpiához


A főpolgármester szerint évtizedes lemaradást kellene behozni az utak, hidak, közterületek állapotának fejlesztésében, és a közösségi közlekedés is masszív fejlesztésre szorul egy olimpia megrendezéséhez.

Egy asztalhoz ült Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Karácsony Gergely – írta a főpolgármester közösségi oldalán. Egyetértettek abban, hogy Budapesten már mostanra felépült szinte az összes olyan sportlétesítmény, ami egy nyári olimpia megrendezéséhez szükséges.

Karácsony egyébként a francia főváros polgármesterének megívására érkezett az olimpia megnyitójára, és szerinte még Párizsnak is rendkívüli kihívás egy ekkora sportesemény megrendezése. „Ha Budapesten nyári olimpia lesz, ahhoz a közösségi közlekedés masszív fejlesztése mellett az utak, hidak, közterületek állapotában is évtizedes lemaradást kell behozni.

Egy fenntartható, zöld koncepció lehetne az alapja egy olyan széleskörű társadalmi konszenzusnak, ami nélkül reménytelen hinni a budapesti olimpiában”

– írta a posztban.

A budapesti olimpia ötletéről a Fővárosi Önkormányzat és a kormány háttértárgyalásokat folytat, és a VSquare szerint hamarosan a hivatalos tárgyalások is megkezdődhetnek. Az önkormányzat nyitott az ötletre, ha a kormány fejleszti a budapesti infrastruktúrát. Arról, milyen nehézségek állhatnak egy esetleges 2036-os budapesti olimpia útjába, és kik támogatják, illetve ellenzik az ötletet, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A budapesti utcákon egyébként a közösségi közlekedésről tájékoztató táblák is szurkolásra buzdítanak, erről szintén a főpolgármester tett ki egy posztot a Facebook-oldalára.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely/facebook)