KÖZÉLET

Kovács Gergely: Azt terjesztik, mindenkit ki fogok rúgni


Még több mint három hónapig hivatalban maradhatnak azok a polgármesterek, akik elveszítették a június 9-i választást. A mozgásterük azonban korlátozott, a nyári szünet sem teszi lehetővé, hogy bosszút forraljanak.

Közel három hét telt el minden idők legszorosabb főpolgármester-választása és az önkormányzati választások óta. Nyakig vagyunk tehát abban az átmeneti időszakban, amikor a leváltott polgármesterek még nem adták át az irodát a megválasztott polgármesternek. Korábban az Énbudapestem is beszámolt arról, hogy ez három kerületben okozhat problémákat, de valójában nem beszélhetünk a szó szoros értelmében átmeneti időszakról.

„Ez egy idétlen helyzet, amit a Fidesz létrehozott. Igaza van Pokorni Zoltánnak abban, hogy nincs átmeneti polgármesterség. Jogi értelemben a testület és a polgármester is teljes felhatalmazással, jogkörrel, a saját, eddig kialakított szabályaiknak megfelelően működik október 1-ig.

Eladhatnak, vásárolhatnak, pályázhatnak, dönthetnek, átalakíthatnak.

Politikai intelligencia kérdése, hogyan kezelik ezt a helyzetet” – mondta lapunknak Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke. A korábbi államtitkár elfogadhatatlannak tartja ezt a helyzetet, és szükségét látja egy valódi átmeneti időszaknak.

A júniustól szeptemberig tartó időszakban viszont kevés a mozgástér arra, hogy a vesztes polgármester bosszút álljon. Nyáron nem üléseznek a testületek, a polgármesteri hivatalokban legalább egy hónapos szabadságot adnak ki, a következő ülés ősszel várható. „Politikai értelemben elvetemültnek kellene lenni ahhoz, hogy egy leköszönő polgármester komoly károkat okozzon, nem gondolom, hogy ez bárkinek célja lenne. Például egy hitelfelvételhez kormányzati engedély kell az önkormányzatoknak, ami végigfuthat, de úgy látom, ilyen bosszúra se szándék, se lehetőség nincs” – mondta Horn.

Felnőni a feladathoz

Előző cikkünk címe persze továbbra is igaz: a vesztes polgármesterek borsot törhetnek utódaik orra alá. Kényelmetlen helyzetet teremthet például egy engedély kiadása, amit a következő polgármester nem szeretne kiadni. A testület működési szabályzatát is megváltoztathatják, de ezt a következő polgármester október 1-jétől visszaállíthatja. „Például, Zuglóban nagyon rossz a viszony Rózsa András és a leköszönő Horváth Csaba között, de mindenkinek bele kell nőni ebbe a feladatba” – mondta Horn. Mivel a testületek sehol nem cserélődnek ki teljesen, a régi és az új testületben is részt vevő tagok segíthetik az átmenetben a két polgármestert.

Március
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Különleges a XII. kerület helyzete, ahol Kovács Gergely megválasztott polgármester mellett a leendő testület többségét is a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tagjai adják. Egyelőre viszont a Pokorni Zoltán vezette önkormányzat irányít, a regnáló és a következő polgármester pedig a héten vitázott arról, mi történhet a következő három hónapban. Kovács arról beszélt az Énbudapestemnek, hogy kellemetlenkedés van, de hosszútávú kárt nem fog okozni a jelenleg hivatalban lévő fideszes vezetés.

„Eladhatnak drágább ingatlanokat, kiírhatnak nagyobb közbeszerzéseket, de azt mondták, ilyet nem fognak tenni. Kisebb közbeszerzéseket írnak ki a következő három hónapban. Romokat viszont hagyhatnak maguk után: jelenleg azt terjesztik, hogy mindenkit ki fogok rúgni, de én csak négy szereplőt nevesítettem eddig. A jegyző bizalmi pozíció, a parkolási cég, az építési iroda és a városüzemeltetési iroda vezetői pedig elég rossz hírűek. 

Tegnap voltam a jegyző asszonynál, hadd üljek le az irodavezetőkkel, hogy megbeszéljük, ki marad, de szeptemberre tudott időpontot adni. Három hónap, ez kabaré: nem csak a lakókat tartják bizonytalanságban, hanem az alkalmazottakat is, akik nem tudják, mi lesz velük. De addig megkeresem az irodavezetőket más úton, meg lehet kerülni a jegyzőt” – mondta a Kutya Párt elnöke.

Kovács azt mondta, tucatszámra kapnak megkereséseket a kerület lakóitól, akikben érezhetően nem tudatosult, hogy ő csak októbertől lesz polgármester. Még nincs mögöttük a 250 fős hivatal, ügyfélszolgálat sincs, de így is igyekszik mindenkivel találkozni, aki megkeresi. „Nem igyekeznek megkönnyíteni a dolgunkat, ezért még nem férünk hozzá a hivatali dolgozókhoz és az információkhoz sem. Októbertől tudunk utánanézni és tenni a kerületért."

Magyarországon egyedülálló ez a helyzet, de az Egyesült Államokban a kezdetektől fogva 73-79 nap telik el a választás és az új elnök beiktatása között. Horn szerint Magyarországon nem alakult ki ennek a kultúrája, ezért inkább a következő alkalomtól kellett volna összevonni az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat.

Hiába vékonyak a vonalak

A Városházán ugyan Karácsony Gergely átvette a megbízólevelét a következő ciklusra, de elméleti lehetősége még Vitézy Dávidnak is van. Az LMP jelöltje a Kúria jogerős döntését megtámadta az Alkotmánybíróságon. „Az Alkotmánybíróságnak csak alkotmányossági aggály esetén van jogköre. Vitézy felvetése nem tartalmaz ilyen elemeket, nem látom, melyik ponttal kérdőjelezhetné meg az alkotmány érvényességét. A két kerületben húzott vékony vonalak a szavazólapokon nem érintik az Alkotmánybíróságot. Ez a szoros választási eredmény lesz a végeredmény, amit a Kúria is jóváhagyott” – mondta Horn Gábor.

Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerk