VÁLASZTÁS 2024

Borsot törhetnek az új polgármesterek orra alá a régiek


Példátlan patthelyzet alakult ki három budapesti kerületben és számos vidéki városban. A győztes polgármestereknek a következő négy hónapban meg van kötve a kezük, csak reménykedhetnek abban, hogy a még hivatalban lévő vezetők nem húzzák keresztül a számításaikat.

Különleges helyzetet teremt az önkormányzatok számára, hogy az európai parlamenti választással egy időben tartották a helyhatósági választásokat. Június és október között három budapesti kerület kerülhet olyan helyzetbe, hogy a választáson nyertes, kész tervekkel a polgármesteri székbe készülő politikus nem nyúlhat semmihez, új ciklusa ugyanis csak októbertől kezdődik. De a regnáló, vesztes polgármestereknek, illetve az önkormányzati képviselőknek sem lesz egyszerű ez az időszak.

A hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása október 1-ig tart, utolsó négy hónapjukban tehát vesztesként, „tét nélkül” irányíthatják a kerületet. Az új önkormányzat alakuló üléseit a törvény szerint október 1. és 15. közé kell kitűzni, az ülésig az irányítás az előző polgármester és képviselő-testület kezében van.

Hegyvidéken Kovács Gergely 18 év után veszi át Pokorni Zoltántól a kerület irányítását: meglepő lenne, ha a következő néhány hónap konfliktusmentesen telne a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Fidesz között. Hasonló adokkapokra lehet számítani az I. kerületben, ahol a párbeszédes V. Naszályi Mártát a fideszes Böröcz László váltja. Egy bonyolultabb konfliktus alakulhat ki Zuglóban, ahol Horváth Csaba polgármesteri székébe a momentumos Rózsa András ülhet be októbertől. Horváthot öt éve a Momentum is támogatta, Rózsa mögé viszont csak ők álltak be, a párt tehát kiszorítja többek között a DK-t a kerület éléről. Új polgármester vezeti Újpestet is, de Trippon Norbertet ugyanazok a pártok támogatják, mint a leváltott Déri Tibort, ezért ott éles konfliktus nem várható.

A kormány nem hozott egyértelmű jogszabályt arra vonatkozóan, hogy a választástól októberig tartó időszakban meddig terjednek a hivatalban lévő, illetve a győztes polgármester jogkörei. Kérdés, mi lesz a folyamatban lévő felújításokkal, beruházásokkal, projektekkel, illetve a vesztes, de még regnáló polgármester köthet-e olyan hosszútávú szerződéseket az önkormányzat nevében, ami miatt utódjának fájhat a feje. A következő időszakban az Énbudapestem jogi szempontból is körbejárja a témát, de ezzel megvárjuk a főpolgármester-választás jogerős végeredményét. Ha Vitézy Dávid fellebbezése célt ér, októberig még ő is csak a tervezőasztalon irányíthatja a várost, ami komoly pártpolitikai konfliktusokat szülhet a következő hónapokban.

Kiemelt kép: Balla Bence/Unsplash