KÖZÉLET

Délután háromkor kezdődik a Pride-felvonulás


Huszonkilencedik alkalommal rendezik a legnagyobb magyarországi emberi jogi tüntetést.

Június a Pride hónapja, ilyenkor ünneplik világszerte az LMBTQ közösség tagjai a szabadságot és azt, hogy önmaguk lehetnek. A hónap záróeseménye hagyományos a Budapest Pride Felvonulás, amelyet immár huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg. Ahogy a szervezők honlapján olvasható: „A Budapest Pride Felvonulást minden évben szoros együttműködésben szervezzük a rendőrséggel, és 2023-ban már az ötödik alkalom volt, hogy kordonok nélkül, illetve az első alkalom, hogy biztonsági beléptető pontok nélkül vonultunk.

Az ellentüntetők száma évről évre csökken, illetve fizikai atrocitásra sem volt példa már jó ideje.

A felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz  Budapest V., VI. és XIV. kerületében. Az idei menet a Podmaniczky utcából indul 15 óra körül, innen a részvevők a Bajcsy-Zsilinszky útra mennek, majd az Andrássy úton vonulnak a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz. Miként a szervezők írják: „a beszédek 17.00-tól kezdődnek, lesz ének-zene és drag show is, a Civil Faluba kitelepül a magyarországi civil szervezetek színe-java. A felvonuláshoz bárhol be lehet csatlakozni az útvonal mentén: kezdetektől fogva a Podmaniczky utcánál, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Oktogonnál, vagy a Kodály Köröndnél.

Budapest
Kép: Merész Márton/Énbudapestem


A szervezők a rendezvénnyel a rendszerszintű problémákra akarják felhívni a figyelmet idén is: a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre, a demokráciába vetett hit válságára, a homofóbiára, transzfóbiára és a szexizmusra, e problémák megoldási lehetőségeire.Budapest
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Pride szlogenje idén is ez lesz:

„Vedd vissza a jövőd!”.

A felvonulást az ország legnagyobb LMBTQ bulijával, a már hagyománynak számító Rainbow Party-val zárják, amelyet a Budapest Parkban rendeznek meg. 4 különböző színpadon és stílusban zenélnek a hazai LMBTQ élet közkedvelt DJ-i, van drag illetve vouge show, ezen felül ingyenes HIV és STI tesztelésen valamint tanácsadáson vehetnek részt a bulizók.

(Kiemelt kép: Merész Márton/ÉnBudapestem