KULTÚRA

Nyit a város talán legmenőbb kiállítótere


Június 22-én újra megnyit a Jane Haning rakparton a Valyo Közösségi Viadukt, ami a Balka kreatív stúdió, az árté és a Valyo jóvoltából ezúttal is kiállító- és közösségi térként működik.

megnyitóeseményen lesz valyós, rakpartos vagy épp saját dizájnos kitűző és póló nyomás, all night long ping-pong, fröccs és szörp különböző évjáratú repoharakban, pogi, a zenét pedig a tavaly a rakparton felfedezett Chat Boutique feltörekvő dj csapata szolgáltatja majd.

Ahogy az Énbudapestem is megírta, a 2023-as első szezon után, május 18-án ismét megnyitott a Viadukt Terasz, ami a város legjobb kilátásával és ezer programmal vár mindenkit idén is.

A 2023-as szezonban megtisztították a rakpartot a zavaró kábelektől és szalagkorlátoktól, és kísérleti jelleggel növényeket is ültettek, de dézsás növényeket is kihelyeztek. A kikapcsolódni vágyókat piknik padok és közösségi grillező, egyedi panoráma padok, hűsítő sziget és napernyők, a gyerekeket pedig homokozó várta. 

Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehetett használni.

A lazacszínű képekre 2023-ban külön is rácsodálkoztunk. A Főkert és a Valyo ugyanis ideiglenesen 100 darab, lazacszínű széket helyezett ki, amik nem kis meglepetésre mozdíthatóak voltak. „Azt hihetnénk, hogy egyszerű színes székekről van szó, amikben ülni lehet, pedig ez a 100 szék sokkal több, mint aminek látszik – ez egy kísérlet, gyakorlatilag egy valóságshow. [...] megnézhetjük, hogy 2023 nyarán a társadalom képes-e kezelni 100 darab, cuki, mozdítható tárgyat – vagyis mihez kezd a belé vetett bizalommal.”

Duna
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A 2-es villamos alatt található viaduktban vendéglátóhely, kiállítások, közösségi és szakmai programok várták a rakpartra látogatókat. Ahogy a Valyo összefoglalta, a 2-es villamos alatt több kilométer hosszan lakatra zárt ajtók rejtenek egy egészen különleges helyszínt a Lánchíd és az Erzsébet híd között. Az évtizedekig elzárt hatalmas helyiségeket 2023-ban elkezdték birtokba venni.

A viadukt egyik legnagyobb, 350 nm-es helyiségét először 2022-ben, a Budapest Placemaking Days keretében a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az Eutropian csapatával közösen, a Budapest Brand segítségével nyitották meg egy napra.

A helyiségcsoport ekkor már a második világháború óta, 1995-ös felújítás után is el volt zárva a nagyközönség elől. Mint írták, a terület emberi tartózkodásra alkalmatlan hivatkozással nem volt látogatható. A megállapítás az alacsony belmagasságra és a villamos zajra hivatkozott, de a valódi ok az épület előtt elhaladó folyamatos, nagy sebességű autóforgalom volt.

2023-ban a RAKPART projekt és az autómentes hétvégék lehetőséget adtak arra, hogy a belváros egyik legkülönlegesebb ingatlana ismét használatba kerüljön. Fontos szerepet szántak a Viadukt helyiségeknek a megújuló rakpart kialakításban. 2023-ban három Viadukt nyílt meg. A Vigadó szomszédságában lévőt közösségi térként üzemeltették, kulturális szereplők és intézmények részvételével.

Viadukt
Kép: Simon Zsuzsi/VALYO

 

Megjelentek itt programokkal egyetemek, civil szervezetek, társulatok, fesztivál és sportesemény-szervezők. A Lánchídhoz közelebbi Viadukt Terasz néven vendéglátó egység, míg a harmadik nagyobb helyiség az Erzsébet híd felé raktárként működött. Mint akkor írták, a 2023-as tapasztalatok és igények alapján, a jövőben tovább bővítik a Viadukt helyiségeinek funkcióit.

A Pesti rakparton található villamosviadukt Budapest történetének egyik jelentős infrastrukturális létesítménye volt. Az 1890-es évek végén épült az első Duna-parti villamosvonalhoz, amely összekötötte a Boráros teret az Eskü téren (mai Március 15. tér) keresztül a főváros belső részeivel. A viadukt építése 1900-ban kezdődött, és egy hosszanti híd volt, amely a felső rakpart támfalához csatlakozott.

Az építmény és tartozékai 2011 óta műemléki védettség alatt állnak, és továbbra is a budapesti rakpartok jellegzetes elemeit alkotják.

Ahogy az önkormányzat írja, a rakpart-nyitások nemcsak arra alkalmasak, hogy a város és a Duna közelebb kerüljön egymáshoz, hanem megfigyelésekkel, elemzésekkel lehetőség nyílik a rakpart mai kialakításától eltérő használatok vizsgálatára, tesztelésére is.

2023 volt az első év, amikor is a nyári nyitott rakpart nem szenderült teljesen mély téli álomba, és egy kisebb területen továbbra is találkozhattunk a színes padokkal, sütögető helyekkel és zöld növényekkel. A Vigadóhoz közeli partszakaszon a nagyjából húsz parkolóhelynyi területen megmaradt 40 planténeres növény, 5 darab piknikasztal, 20 darab pad, a magas őrtorony is kint maradt, valamint a grillezők és a kockakőkert is.

2023.09.09.
Kép: Pelikán János/kepszerk.hu

 

A Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-parton egyébként felújítják a pesti rakpartot. A Fővárosi Önkormányzat bejelentése szerint a Főkert beruházásában nyolc fa ültetése mellett 365 négyzetméter biodiverz évelőfelületet, párakaput, automata öntözőrendszert és árnyékolókat is telepítenek.

Karácsony Gergely főpolgármester a rakparti felújításokkal kapcsolatban már korábban kijelentette, hogy a cél az, hogy megszűnjenek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületet.

A Valyo Közösségi Viadukt és az installációk június 22. és október 23. között minden hétvégén 10:00 és 20:00 között látogathatók. A belépés ingyenes!

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)