STÍLUS

Idén nem szenderült teljesen téli álomba a nyári nyitott rakpart


Ez az első év, hogy a nyári nyitott rakpart nem szenderül teljesen mély téli álomba, hanem egy kisebb területen, de továbbra is találkozhatunk a színes padokkal, sütögető helyekkel és zöld növényekkel.

Egészen október 23-ig minden hétvégén szabad volt a pesti alsó rakpart, a szezont egy hangulatos gyertyafényes vacsorával búcsúztatta a város. Most lassan ráfordulva a hidegebb hónapokra, ugyan a lazac székek elvonultak téli álmot aludni, és a backgammonos asztalok és a Viadukt programjai is elszenderültek egy kicsit, amikor a múlt hét folyamán szinte mindent elpakoltak a pesti alsó rakparton. Az úton megy a forgalom és a parkolást is visszaállították, ám a hangsúly a “szinte minden”-en van.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Ugyanis van egy rész, ami továbbra is közösségi térként működik, amit a Főváros a Valyoval, Főkerttel, és a Budapesti Közúttal közösen alakított ki. Itt, a Vigadóhoz közeli partszakaszon a  nagyjából húsz parkolóhelynyi területen megmaradt 40 planténeres növény, 5 darab piknikasztal, 20 darab pad, a nagy kedvenceink a magas „őrtorony” is kint maradtak, valamint a grillezők és a kockakőkert is. 

Jól mutatja, hogy mekkora igény van egy ilyen helyre – ahol a fogyasztás, vásárlás kötelezettsége nélkül, a legszebb panorámát szemlélve lehet ücsörögni, beszélgetni, találkozni – , hogy amikor egy hétfő délután spontán lenéztünk ide, bizony nem üres asztalokkal és padokkal találkoztunk, hanem a napsütésben boldogan beszélgető emberekkel.