FRISS

Ebben a kerületben nyílik az első orosz bolt Budapesten


Ha a kormány kivételt tesz a Merével, és megkerülhetik a plázastopot, Újpesten még idén megnyílhat az első üzlet.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat az orosz boltlánc, a Mere a budapesti boltnyitással kapcsolatban – tudta meg a Világgazdaság. A magyarországi Merénél már legalább húszan dolgoznak, ők a boltok nyitása mellett az adminisztrációért és az áruk beszerzéséért felelnek. Irodájuk is van, de egyelőre „fapados” körülmények között dolgoznak.

A Mere abban különbözik a többi kiskereskedelmi üzletlánctól, hogy raklapokról árulják a termékeket, és az áraikat a konkurenseikhez képest átlagosan harmadával alacsonyabban tartják.

Kell a hely a raklapoknak

A Mere nem akar új üzleteket építeni Magyarországon, meglévő, 1000 négyzetméteres csarnokokat tartalmazó épületeket alakítanának át. A Világgazdaság úgy tudja, aláíráshoz közel tart egy tárgyalásuk egy újpesti ingatlan tulajdonosával.

Az újpesti lehet az első magyarországi Mere üzlet, ami a 2024-es év végéhez közel megnyithat.

A nagyobb kereskedelmi építmények bővítéséhez és használatához azonban az oroszoknak meg kell kerülniük a plázastopot, a Kormányhivatal nyár végére döntheti el, engedélyt ad-e erre. Egy bolt kialakításának költsége várhatóan 200 millió forintra rúg, az üzletek várhatóan 10-10 főt alkalmaznak majd. A magyarországi Mere kínálata legfeljebb 500 termékből fog állni, ennek legalább 80 százalékát magyar beszállítók adják.

Mere
Kép: Mere

 

Áprilisban járta be a magyar sajtót a hír, hogy a Mere 20 üzletet nyitna Budapesten és az agglomerációban, és 700 millió eurós (274 milliárd forintos) éves bevételre számítanak. Ezt árnyalta a Világgazdaság friss értesülése. Eszerint először Budapesten és az agglomerációban három körben öt-öt üzletet nyitna az orosz lánc, a többit pedig annak függvényében nyitják meg, hogy a magyar vásárlók mennyit vásárolnak az első boltokban. Az oroszok öt-tíz éves célkitűzése legfeljebb 100 üzlet nyitása Magyarországon.

Az orosz Merét üzemeltető cég egy befektető-testvárpár, Szergej és Andrej Schneider tulajdona. Schneiderék kerülik a nyilvánosságot, interjút sem szoktak adni. Az Énbudapestem korábban megkereste a magyarországi leányvállalat ügyvezetőjét, Füzes Máriát, de kérdéseinkre nem válaszolt.

(Kiemelt kép: Mere)