KÖZÉLET

Megemlékezés a Margit hídnál – öt éve süllyedt el a Hableány


A 2019-es tragédia és a verőcei hajóbaleset áldozatai előtt is tisztelegtek szerdán a rendőrök a Dunán. A Hableány-katasztrófa túlélői öt éve várnak a kártérítésre.

Megemlékezést tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az öt évvel ezelőtti Hableány-tragédia helyszínén. A BRFK munkatársai a Margit hídnál helyezték a Dunába a megemlékezés koszorúját. Az eseményen a dél-koreai áldozatok hozzátartozói is részt vettek, akik virágcsokrokat helyeztek el a Margit híd mellett, a tragédia emlékművénél.

Öt éve kísért

2019. május 29-én este az egyaránt észak felé tartó Hableány rendezvényhajó és a Viking Sigyn szállodahajó ütközött össze a Margit híd pesti oldalánál. A Viking Sigyn hátulról megpördítette és maga alá gyűrte a Hableányt: az 50 tonnás hajó a Kossuth térig sodródott, felborult és hét másodperc alatt elsüllyedt. A 35 utasból 7 embert sikerült kiemelni könnyebb sérülésekkel. A Hullám és a Halászbástya rendezvényhajók személyzete két-két ember életét mentette meg. 27 ember vízbe fulladt (25 dél-koreai utas és a kétfős magyar legénység), egy dél-koreai nőt pedig továbbra sem találtak meg.

 

A szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij – részben az időjárás miatt – nem vette észre az ütközést, az utasok szóltak neki, hogy baleset történt. A mentési folyamatot is akadályozta, hogy aznap este szakadt az eső, a Duna vízállása viszonylag magas volt, a sodrása pedig erősebb a megszokottnál. Később az osztrák terrorelhárítás helikopterekkel küldött szakembereket és speciális szonártechnikát a Hableány kiemeléséhez. Végül közel két héttel később, június 11-én sikerült kiemelni a roncsot a Dunából.

Öt és fél év fogház

A 2019-ben, tehát frissen átadott, 95 szobás szállodahajót vezető Csaplinszkijt letartóztatták, 2023 szeptemberében pedig öt és fél év fogházbüntetésre ítélték első fokon. A Viking Sigyn üzemeltetőjét, a Viking Cruises AG-t 1,8 milliárd forint sérelemdíj fizetésére kötelezte a bíróság, de a cég fellebbezett az ítélettel szemben, ezért a hét túlélő és hozzátartozóik kártérítéséig még évek telhetnek el.

A szerdai megemlékezés nem csak a Hableány-tragédiáról szólt. Május 18-án este a Duna verőcei szakaszán egy motorcsónak ütközött az MS Heidelberg szállodahajóval. A motorcsónak kettétört, abban a balesetben heten vesztették életüket, egy utas túlélte a katasztrófát, aki a verőcei városhatárnál úszott partra. A rendőrök tisztelgése a hét verőcei áldozatnak is szólt.