KÖZÉLET

Enzi bútort ajándékozott Bécs Budapestnek


Ausztria Enzi bútort ajándékozott Budapestnek, melyet most helyeztek el a Városháza parkban. Bécs közkedvelt, geometrikus kültéri bútora a sokszínűséget és az emberi jogok tiszteletét szimbolizálja.

A júniusi bécsi „Vienna+30” emberi jogi konferenciára az osztrák Szövetségi Európai és Nemzetközi Ügyek Minisztériuma úgynevezett "Enzi"-ket gyártatott, amelyből egyet tavaly októberben Budapestnek ajándékoztak. Az "Enzi"-k igen népszerűek Bécsben, megtalálhatók a MuseumsQuartierben és számos nyilvános helyen az osztrák fővárosban.

Az Enzi padot szerda délelőtt Karácsony Gergely avatta fel a május 17-én megnyitott Városháza pop-up parkban Alexander Grubmayr Osztrák Köztársaság Magyarországi Nagykövettel közösen. (A pop-up park megnyitóról ide kattintva olvashat bővebben)

2024.
Alexander Grubmayr és Karácsony Gergely Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Fővárosi Önkormányzat szerint a Városháza udvar megnyitásának szimbolikus és erős üzenete van: "Budapest egy sokszínű és nyitott város, ahol azt szeretnénk, ha mindenki otthon érezné magát. Éppen ezért büszkén helyezzük el az Enzi padot a parkban, mely a sokszínűséget és az emberi jogok tiszteletét szimbolizálja. Bízunk benne, hogy az Enzi pad ugyanolyan népszerű lesz, mint ahogy Bécs testvérvárosunkban azzá vált".

Mint írják: Budapest elkötelezett a demokratikus értékek és szabadságjogok védelme mellett. Büszkék vagyunk a V4 fővárosokkal közösen indított Szabad Városok Szövetsége kezdeményezésünkre, melyhez azóta Béccsel együtt már közel negyven város csatlakozott, mely azért jött létre, hogy a városok szorosan együttműködjenek a demokrácia és a jogállamiság erősítése, a progresszív, fenntartható városi szakpolitikák sikerre vitele, illetve a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és mindenfajta kirekesztő ideológia elleni közös fellépés céljából.

Mi az az Enzi?

Az infovilag.hu azt írja: A 2000-es évek elején terjedtek el az óriási színes ülőalkalmatosságok a bécsi Múzeumnegyed belső udvarán, ami ezt megelőzően a betonrengetegével közel sem volt ennyire hívogató.

ENZI
Kép: Bécs/MuseumQuartier

 

„Bár a házak látogatottsága jó volt és az ünnepi heteket is sikerült ide csábítani, de valahogy a szabad tereink teljesen üresen maradtak. Ezen mindenképp változtatni akartunk“ – emlékezett vissza Daniela Enzi 2011-ben, az MQ igazgatónője, aki éveken át volt a Múzeumnegyed marketingigazgatója és a kültéri bútorok névadója is. 

Így kerültek Bécs központjába a PPAG-tervezőcsoport geometrikus kültéri bútorai, melyek kombinációs lehetőségeikkel változatos képet nyújtanak, és télen-nyáron vonzzák a látogatókat. Sőt, a kép kialakításában a városlakók is kivehetik részüket, ők ugyanis évről-évre szavazás útján dönthetik el, hogy milyen színű bútorokban szeretnének heverészni.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)