FRISS

Leleményesen profi, nagyüzemi bérlethamisítók ellen emelt vádat az ügyészség


De nemcsak hamisították, árulták is a szinte tökéletesre hamisított Budapest-bérleteket. A Fővárosi Főügyészség üzletszerűen elkövetett csalásokkal és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a tetteseket.

Kreatív és felkészült bérlethamisítók elleni vádemelésről adott hírt a Fővárosi Főügyészség pénteki közleménye. Egy 50 és 47 éves férfi 2020-ban elhatározták, hogy havi Budapest-bérleteket fognak hamisítani, és azokat haszonnal értékesítik. Azt használták ki, hogy a jegy- és bérletkiadó automaták a jegyet, a bérletet és a számlát is hőpapírra nyomtatják. Ráadásul az ÁFÁ-s számla mérete megegyezik a bérletével, és egyes vegyszerekkel a szelvények festékrétege torzulás nélkül eltávolítható.

A két férfi több automatából – különösen az Újpest-Központ M3 aluljáróban, a Lehel téren, a Gyöngyös úton, a Nyugati pályaudvarnál – tömegével vásárolt – olykor kedvezményes – jegyeket, majd egyesével igényeltek hozzá ÁFÁ-s számlákat valótlan adatokkal. Az elkövetők több mint 10 ezer darab számlapapírhoz jutottak hozzá, amelyeket vegyszeresen és nyomtatással meghamisítottak és árultak.

Vevőik is tudták, hogy a magánszemélyektől, a közlekedési vállalat árainál olcsóbban – 5.500-6.000 forintért vásárolt bérletek hamisak.

A rendőrség 2021 augusztusában fogta el a két férfit, és számítógépet, nyomtatót, szkennert, készpénzt, hamis bérleteket és vegyszereket foglalt le tőlük.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a vádlottakat üzletszerűen elkövetett csalásokkal és hamis magánokirat felhasználásával vádolja. A két hamisítóval és három további vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés, a további vádlottakkal szemben közérdekű munka vagy pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság az ügyben május végén tervezi az előkészítő ülés tartását.

A Police.hu még 2021 augusztusában adott hírt a gyanúsítottak elfogásáról és a hamisítás körülményeiről. Eszerint a Budapesti Közlekedési Központ 2021 márciusában ismeretlen tettes ellen tett feljelentése alapján indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután hamis tömegközlekedési bérletek bukkantak fel a fővárosban. A rendkívül jó minőségű hamisítványokat eredeti hőpapírra nyomtatták.

A BRFK nyomozói a BKK-val együttműködve azonosították a két feltételezett elkövetőt, akiket 2021. augusztus 23-án Budapesten, illetve Pomázon fogtak el a rendőrök. A nyomozók többszáz hamis bérletet, a bűncselekményhez használt eszközöket, anyagokat, valamint több mint egymillió forintot foglaltak le.

Az eljárás megállapításai szerint az elkövetők többezer olcsóbb jegy-, illetve bérletszelvényt vásároltak, amikről vegyi eljárással eltávolították az eredeti festéket, majd megrendelőik adataival nyomtatták újra a drágább bérleteket. Az eladók garanciát is vállaltak: ha a vevők lebuknak, visszakapják pénzüket és kifizetik helyettük a bírságot.

A 47 éves K. Zsoltot és a 44 éves K. Krisztiánt a BRFK Vagyonvédelmi Osztályának nyomozói nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki akkor.

(Kiemelt kép: Police.hu)