FRISS

Új szuperpark nyílt botanikai bemutatóval, játszótérrel, sportolási lehetőségekkel


Nem lehet elég zöld Budapesten, most a II. kerület méregtelenített és rehabilitált egy hatalmas területet.

2020 szeptemberében jelentek meg az első tervek a a Csalit utca – Csatárka út – Szikla utca által határolt területen fekvő három, korábban elhanyagolt telekre tervezett szabadidőparkról, ahol az idősek, a családok, a kutyások, és a sportolni vágyók is jól érezhetik magukat. A II. kerületi önkormányzat célja az volt, hogy a korábban vaddisznók által is gyakran látogatott, elhanyagolt és gazos területek helyén olyan zöld pihenőpark jöjjön létre, amely rendezett, biztonságos, gyerek- és kutyabarát, továbbá minden korosztály számára tartogat hasznos és kellemes időtöltési lehetőséget.

Csalit-Csatárka
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

De az eredetileg három telekre tervezett park építését le kellett állítani, mert nagy számú védett orchideát, szarvasbangót találtak, amelyeket végül a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve sikerült megóvni lehatárolással és különleges kaszálási renddel. Ennek  eredményeképp az önkormányzat csak a déli telken tudott pihenőparkot kialakítani. 

Csalit-Csatárka
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
 

A korábbi építési telket sajnos törmeléklerakónak is használták, és a területről végül közel 500 köbméter sittet és az azt borító 30-40 centiméter vastag allergén növényzettel szennyezett földréteget kellett elhordani. Végül csak 2023 nyarának elején kezdődhetett meg a park kialakítása a barlangvédzóna területén, a Duna-Ipoly Nemzeti Park hozzájárulásával.

Csalit-Csatárka
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ilyen lett a Csalit-Csatárka park

A korábban elszállított földréteg helyét jó minőségű termőtalajjal pótolták, ezt követően érkezhetett meg 70 fa, több mint 800 cserje, 3300 talajtakaró cserje, több mint 1500 évelő díszfű, páfrány és 170-nél több gyógy- és fűszernövény. A park mellett megújult a járda, a Csalit utca és a Csatárka út kapcsolódó útfelülete, illetve kiemelt kereszteződést hozott létre az önkormányzat. A parkban elhelyeztek piknikasztalokat, padokat, ivókutat, napozóágyakat, létrejött az osztott kutyafuttató agility eszközökkel, a ping-pong zóna pedig áll a sportolni vágyók rendelkezésére. De a parkban létesítettek geológiai és botanikai bemutatókertet is.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)