FRISS

Üres kézzel jöhetnek a kínai rendőrök Budapestre


Fegyver, gázspray, rendőrbot, vagy bilincs sem lehet majd a Magyarországon szolgáló kínai rendőröknél, tudta meg az Énbudapestem. Ők egyelőre még nem járőröznek a magyar fővárosban, de számos rendezvényen, meccseken, a Szigeten, a Forma 1-en már láthattunk külföldi rendőröket. Péntek estig tartózkodik Budapesten a kínai elnök, több mint féltucat kerületben forgalomkorlátozásra kell számítani.

Hszi Csin-ping kínai elnök péntek estig marad Budapesten, ezalatt a főváros hét kerületét érintik a közlekedési korlátozások. Az I., a IX., a XI., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületben péntek este nyolc óráig várhatók útlezárások, a XV. kerületben pedig csütörtökön este hétig nem lehet megállni a Neptun utca egyik oldalán sem a Drégelyvár utca és a Neptun utca 57. között. Nem lehet megállni többek között a Nagykőrösi úti felüljáró és a Rákóczi híd alatt, a Műegyetem és a Szent Gellért tér felső rakpartján, az Attila úton és a Dózsa György téren sem. A tiltott helyek teljes listáját a rendőrség honlapján lehet elolvasni.

2024.
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Bilincs sem lesz a kínaiaknál

Az elmúlt időszakban a kínai-magyar kapcsolatok legfontosabb híre az volt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter együttműködési megállapodást kötött a kínai kormánnyal kínai rendőrök magyarországi szolgálatteljesítéséről. A megállapodás egyelőre az elvi lehetőségét teremti meg annak, hogy kínai rendőrök is járőrözhessenek, azt még nem lehet tudni, mikor állnak szolgálatba. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban több részletet is elárult az Énbudapestemnek.

A Magyarországon szolgáló külföldi rendőrök több fokozatban láthatják el feladataikat. A legmagasabb fokozatúak kényszerítő-eszközökkel és lőfegyverrel felszerelve járják az utcákat, de vannak, akik fegyver nélkül, gázsprayvel, bilinccsel és rendőrbottal járőröznek.

Rendőrség
Kép: /police.hu

 

A kínai rendőrök csak egyenruhában, fegyver és kényszerítőeszköz nélkül mehetnek ki a magyar utcákra, és nyomozási cselekményt nem végezhetnek.

Leendő jelenlétüket a turizmus erősödésével indokolja a rendőrség a fővárosban, továbbá azért is előnyösnek tartják, mert egy-egy nagyobb üzleti beruházás során Kínából időszakosan többen érkezhetnek Budapestre.

Önállóan nem működnek

Nem a kínai rendőrök lesznek az első külföldi egyenruhások Budapesten és környékén. A Sziget fesztiválon angol, holland, német és francia rendőrök segítik a magyarok munkáját, a Forma-1-en pedig horvát, szlovák, román, osztrák és lengyel rendőrök teljesítenek szolgálatot több mint tíz éve. A nemzetközi labdarúgó-mérkőzések biztosításában is egyre gyakrabban láthatunk külföldi rendőröket, és a magyar rendőrség is küld a labdarúgó válogatott és a klubcsapatok külföldi meccseire járőröket. Nyáron Horvátországban sem ritka látvány a magyar rendőr a tengerparton, illetve a csíksomlyói búcsú idején is teljesítenek szolgálatot. A nemzetközi vonatokon német és osztrák, a közutakon román és szlovák rendőrök teljesítenek szolgálatot, a nagy forgalmú határátkelőkön pedig török rendőrök is vannak.

Az ORFK elmondta: a külföldi rendőrök önállóan nem intézkedhetnek, csak magyar rendőr felkérésére és felügyelete alatt segíthetik az intézkedést. Fegyvert csak a saját életük védelme és végszükség esetén használhatnak, a gázsprayt, a bilincset és a rendőrbotot pedig a magyar rendőr által folytatott intézkedés közben, a magyar szabályok szerint használhatják.